Linda Kristiansen
ganske radikal
Alternativer til kønskvoter

netværkIgen i går sad jeg pludselig midt i en heftig debat om kønskvoter. Og ret tidligt i debatten blev der sagt at ”løsningen var kvoter”. Løsningen!

Et kort øjeblik spekulerede jeg på om vi diskuterede samme problemstilling og spurgte derfor hvad problemet til denne løsning var. Svaret lød ”forskellen på andelen af mænd og kvinder i erhvervsbestyrelserne”.

Jeg mener ikke det er ”forskellen på andelen af mænd og kvinder” der er problemet. Jeg mener problemet er de strukturer der gør at rekrutteringspotentialet til erhvervsbestyrelser er så snævert.

Jeg siger ikke at vores erhvervsbestyrelser er fantastiske eller ikke kunne have godt af nyt blod eller at kvinder ikke er kvalificerede, for det mener jeg bestemt vi er. Men når der skal findes bestyrelsesmedlemmer, så mener jeg der skal tages udgangspunkt i virksomheden behov – hvilke kvalifikationer vil gavne den konkrete virksomhed. Og her har jeg svært ved at se bryster som en kvalifikation der er hævet over alle andre (med mindre selvfølgelig virksomheden producerer BH’er).

Jeg har svært ved at forstå dem der mener at ligestilling opnås ved at der er lige mange mænd og kvinder tilstede. Jeg mener ligestilling handler om at have lige muligheder.

Jeg siger ikke at der er ligestilling i de danske erhvervsbestyrelser, men jeg vil til enhver tid protestere mod dem der mener at løsningen på den manglende ligestilling i erhvervsbestyrelser er kvoter.

Men hvad så? Hvordan får vi skabt et bedre rekrutteringsgrundlag?

Vedr. kvinderne, så tror jeg vi skal træde et skridt tilbage og kigge på uddannelses- og karrierevalg – hvad er det der gør at kvinderne vælger som de gør og er det noget vi kan eller bør forsøge at ændre? Og er der ikke allerede en ændring i gang?

Vi kan også skabe bedre rammer omkring barslen – lad os fjerne moderens øremærkede barsel og se på om man kan ændre måden der gives lønkompensation på, så det ikke længere er lønnen der er afgørende for hvem der tager barslen.

Og så har vi kvinder selv et ansvar! Meld jer på banen, se f.eks. www.bestwomen.dk.

Derudover kunne vi måske også opfordre børsnoterede virksomheder til at stille et intranet til rådighed til deres aktionærer så de kunne netværke og være med til at pege retningen ud. I dag så vælger man medlemmer ud fra dem man kender – ved at lave en platform hvor flere kan gøre deres holdning til virksomheden kendt, vil der også være et større rekrutteringsgrundlag. Og hvem ved – måske vil der være nogle kvinder at finde der… 

1 Comment to “Alternativer til kønskvoter”

  1. Kurt Jeppesen siger:

    Hej Linda. Fantastisk, helt på linie. Jeg er sikker på, at for kvinder der vil, er der en vej. Kurt

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


− 2 = 6