Linda Kristiansen
ganske radikal
Brugerbetaling

D. 5. december er der høring om brugerbetaling på Christiansborg. Jeg er meget spændt på hvad der kommer ud af mødet og om de har argumenter, der kan overbevise mig om at øget brugerbetaling er vejen frem.

Jeg kan godt se der er en skævridning ved at der er brugerbetaling hos tandlægen og ikke hos praksislægen. Men af hensyn til folkesundheden mener jeg ikke vi skal udjævne ved at indføre mere brugerbetaling. Og slet ikke på besøg på praksislæger og skadestuer!

Argumenterne for at indføre brugerbetaling hos praksislæge og skadestue er at mange kommer uden at være syge. Jeg er ikke overbevist om at de vil holde sig væk bare fordi det nu koster noget, men jeg tror helt bestemt, at dem der virkelig er syge, men ikke så ofte går til læge, vil vente længere tid nu når det koster. Vi er i stedet nødt til at arbejde på en holdningsændring. Mere oplysning om hvad man bruger lægen til og hvad man kan klare med en kop te.

Skal der endelig indføres brugerbetaling, så må man som minimum indføre et årligt gratis sundhedstjek eller lægebesøg til alle – sygdom kigger jo ikke på alder. Vi har i mange år kæmpet for forebyggelsen og med disse forslag ser jeg grunden skride væk under det arbejde der er blevet gjort. Det er endelig blevet indført i praksislægernes overenskomst, at de kan foretage forebyggelsessamtaler med patienterne – mange læger har fået efteruddannelse i forebyggende livsstilssamtaler og motiverende samtaler. Lad os fortsætte stilen med sundhedsfremme og forebyggelse.

På lang sigt vil øget brugerbetaling på sundhedsområdet medføre øgede omkostninger til vores sundhedsvæsen, da det altid er dyrere at behandle end at forebygge. 

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


6 − = 2