Linda Kristiansen
ganske radikal
Centralisering og/eller decentralisering

regndraaberpaaspindelvaevI går aftes var jeg til stor paneldebat – og jeg mener stor – i Nakskov. Panelet bestod af både kommunale og regionale kandidater, så det var et laaangt panel. Oplægget var centralisering contra decentralisering, og hele mødet blev indledt ved et godt og relevant indlæg af Roger Buch, der bl.a. kom ind på nogle interessante konsekvenser af kommunalreformen.

I det forskellige indledende oplæg fra os paneldeltager valgte man ofte at være enten for eller imod centralisering. Jeg mener dog ikke at det kan gøres op så sort/hvidt. Den pegepind jeg vil bruge er kvalitet – og kvalitet er jo mange forskellige ting, bl.a. specialisering og nærhed.  

Her er tre eksempler på hvorfor jeg ikke mener man kan sige enten eller.

Specialisering

Min lillesøster har cystisk fibrose – og om vi så skal rejse til verdens ende, så skal hun havde den bedste behandling! Og her snakker vi specialiseret behandling. I Danmark har vi to steder, der har speciale inden for Cystisk fibrose. I øjeblikket flyver hun hver måned fra Jylland til Rigshospitalet – men havde vi skulle flyve til Singapore, så havde det været ok. Kun det bedste er godt nok når vi snakker specialbehandling.

Derfor synes jeg centralisering er den rigtige vej på nogle områder, for her er det specialiseringen der er kvalitet.

Nærhed

På andre områder, der er det nærhed der er en kvalitet. F.eks. hvis min bedstemor får væskemangel. Behandling af væskemangel er ikke et speciale, så her er specialisering ikke der hvor min kvalitetspegepind peger mod. Derimod har det en værdi, at min bedstefar kan komme og besøge hende. Kvaliteten her hedder nærhed. Og derfor foreslår jeg at Regionen i samarbejde med kommunerne arbejder på etablering af medicinske sengepladser lokalt. Det kan f.eks. være i tilknytning til et sundhedscenter eller et plejehjem.

Et andet og meget vigtigt område også at have nært er hospicepladser. Derfor er decentralisering den rigtige vej her.

Uddannelse

Altså ikke noget enten eller, men måske et både og!

Region Sjælland er den region i Danmark, der har det laveste antal af unge der gennemfører en uddannelse. Og det er der ret stor enighed om ikke er godt nok. Men hvordan skal man ændre det? Jeg mener at en af de vigtigste ting er at få uddannelserne ud i alle yderområderne. Det lyder flot og stort – og dyrt! Og nok også overambitiøst vil nogen mene ;-) Jeg mener det afhænger af hvordan vi gør.

Det siger sig selv at det ikke nytter at lægge et seminarium i Naksov, hvis der ikke er nok, der vil benytte det. Men det har så også den konsekvens at nogle opgiver at tage en uddannelse, fordi infrastruktur osv. gør det svært. I stedet bør vi nytænke vores uddanelser. Lad os i højere grad tænke fjernundervisning ind, så langt flere – også dem i yderområderne – kan tage en uddannelse. Tag udgangspunkt et eller flere centrale steder i regionen og etabler et velfungerende fjernundervisningsmiljø.

Centralisering udelukker ikke det decentrale – vi skal bare til at nytænke :-) 

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


8 − = 5