Linda Kristiansen
ganske radikal
De ti dogmepolitiske bud – en god idé eller?

Den sidste tid har der været ret meget fokus på ”De ti dogmepolitiske bud” og i og for sig er det jo fint nok. Jeg er bare ret ked af at det ligesom er noget man skal støtte op om. Jeg kan 100 % stå inde for disse bud, men synes jo det er nogle bud som burde være en del af det at være aktiv samfundsborger.

Og måske er det bare mig, men selve det at lave det som noget man aktivt skal støtte op om, hænger man så ikke indirekte de personer ud som ikke aktivt har givet til kende at de også støtter op om disse bud?

Hvad synes du – er det en god idé?

De ti dogmepolitiske bud:

 1. Jeg går efter bolden, ikke efter personen, og bruger ikke min tid på at hænge andre politikere ud.
 2. Jeg vil åbent og sagligt argumentere for, hvordan mine politiske mål kan nås.
 3. Jeg siger, hvad jeg mener.
 4. Jeg ved ikke alt og vil ikke skjule min tvivl.
 5. Jeg forbeholder mig retten til at blive klogere og til at ændre holdning i en sag – og respekterer andres ret til samme.
 6. Jeg søger reel dialog, og jeg forsvarer andres ret til at mene noget andet end mig.
 7. Jeg forhåner ikke befolkningsgrupper i min argumentation.
 8. Jeg vil besvare kritiske spørgsmål ordentligt.
 9. Jeg vil kæmpe for mine synspunkter men anerkender, at politiske resultater skabes gennem kompromis og forhandling.
 10. Jeg lytter til eksperter – og lægfolk.

  

7 Comments to “De ti dogmepolitiske bud – en god idé eller?”

 1. Det er 10 flotte bud, som ingen i det politiske Danmark bruger, det handler – ja det handler om det stik modsatte, nedgøre og svine til, og trænges man op i en krog fordi en journalist vil have et svar, så svines der også, tænker her på de fleste fra DF og Bertel Haarder m.fl.

 2. tsn siger:

  @ Jorgen
  Man kan egentlig godt forstå Bertel svines til. Det er jo ham der er svineren.

 3. Helt enig i at det er ti flotte bud og også at vi skal tage en debat om dem – men kan ikke lade være med at være en smule ked af at de er nødvendige (og synes “støt op”-konceptet er en smule “”You’re either with us, or against us).

 4. Thomas Haugaard Jensen siger:

  Jeg synes det er en omvendt måde at anskue verden på.

  Jeg har som vælger en række politiske, moralske og etiske krav til politikere. Dem der lever bedst op til disse stemmer jeg så på.

  Men det er jo en individuel afvejning.

  Det lyder jo også smukt at man aldrig skal gå efter manden men jeg forventer faktisk at mine politikere også formår at spille hårdt når målene er tilstrækkeligt vigtige, den meget moralske politiker der nægter at få beskidte hænder mener jeg ikke har noget at gøre i praktisk politik.

  Vi kan tilstræbe en saglig kultiveret demokratisk debat men det er jo resultaterne der tæller.

  Niels Helveg stillede sig jo heller ikke op åbent og erklærede sin mistillid til Auken nej kniven blev behændigt plantet i ryggen, smukt nej men yderst effektivt og hvis han havde valgt at opføre sig pænt og udtrykke sin mistillid åbent ja så havde han ikke opnået det han ville.

 5. @tsn – ved ikke om Bertel er svineren, man kunne måske tillade sig at forvente klare svar, og fik man det så var der ingen grund til at tænde af.

  Dragen har jo mange hoveder – et af dem er at ALLR politikere (også MV) svarer det svar de har lært uden ad, og så er det ligegyldigt om spørgsmålet er besvaret – populært sagt, der spørges i øst og man får svar i vest. Det er nok det største og mest irriterende at se/høre på, faktisk er HTS og VS de 2 som gør det mindst (sagde jeg som er blå – men som ikke må stemme til Folketings valget.

  Så er der alle usandhederne, her tænker jeg på efterløn og grænseposter, det virker som om at gentages løgnen ofte nok, så bliver en tilsidst sand.

  Så er der anstændigheden. Der er det glædeligt at du repræsenterer sammen med EH de ENESTE med en anstændighed, her tænker jeg på udlændinge debatten, men også Starthjælp og fastholdelse af de fattige som fattige.

  Læg så hertil den i finansloven 2011 nye lov, der gør at kommunerne sender ledige ud i virksomhedspraktik – eller man skulle måske kalde det for noget andet? Forestil dig en international virksomhed i Danmark, som IKKE betaler Skat, kan nu i dag og ganske GRATIS får 1 til 5 GRATIS arbejdskraft. Jeg tænker hvad er det lige der skal få mig til at ansætte nogen som helst til 25 -30000 pr mdr når jeg kan få en helt GRATIS og UDEN at betale Skat?

  Det største problem er at politikerne lever i en kunstig boble, de aner ikke hvad der sker i det virkelige liv – DE ANER DET IKKE! Eller vil IKKE vide det?

  RV i statsministeriet kunne være en løsning, Løkke dur ikke, men det gør HTS heller ikke, så Danmark kan se frem til 4 år mere med 0 løsninger, fejlslagen udlændinge politik, fejlslagen økonomisk politik, fejlslagen sundheds politik – listen bliver for lang Linda :-)

  Held og lykke i din jegt på en siddeplads på Borgen!

 6. Leif fannikke siger:

  Det kan vi vist alle blive enige om..Men, hvor kommer Bertel Haader ind i billedet?? Jfr. Gå efter personen???

 7. @Leif – ingensteder – kun eksempler på opførsler – eller mangel på samme :-)

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


3 + 3 =