Linda Kristiansen
ganske radikal
Derfor nej til forbud mod sexkøb

 • Besværliggør det opsøgende sociale arbejde
 • Gør de udsatte prostituerede mere udsatte
 • Mørklægger området, så opklaringsarbejde i forbindelse med trafficking bliver besværliggjort
 • Medfører endnu mere stigmatisering af kunder og prostituerede
 • Den øgede stigmatisering gør det endnu sværere at søge hjælp, hvis der skulle være ønske om at stoppe som prostitueret
 • Tilsidesætter kvinder og mænds frie valg
 • Gør prostituerede mere afhængige af bagmænd, der kan etablere forbindelse til kunderne
 • Modvirker muligheden for at lave ordentlige arbejdsforhold for prostituerede
 • Afskærer bl.a. enkelte handicappede for et sexliv, hvis ikke de vil kriminaliseres

Blot en lille start – byg gerne videre -)

 

Leave a Comment to “Derfor nej til forbud mod sexkøb”

 1. Henrik siger:

  Et forbud kan muligvis føre til en øget frekvens af volds- og sædelighedsforbrydelser. Det er et ret omdiskuteret argument, som er blevet fremført flere gange. Erfaringerne fra Sverige kunne tyde på det, selvom der kan være andre årsager til problemets omfang, f.eks en ændret definition af voldtægt, hvilket betyder, at flere handlinger lægges ind i kategorien voldtægt – et argument som bruges flittigt af forbudstilhængere og prostitutionsmodstandere.

  Man må formode, at både sexkøbslovgivningen, samt nye holdninger til hvad begrebet voldtægt skal dække over, med dertilhørende lovændringer, har medvirket til den øgede frekvens af registrerede sædelighedsforbrydelser i vores naboland.

  De fleste prostituerede i DK vil nok finde det provokerende, at man på den måde fremstiller deres i øvrigt flinke og rare kunder som mulige voldtægtsforbrydere, og vil måske ikke acceptere en rolle som “ventil” i samfundet – men man er nødt til at forholde sig til realiteterne og anerkende, at prostitution af forskellige årsager kan være nyttigt for samfundet, og således en nødvendig ventil blandt mange andre. Også selvom det kan være generende for ens selvopfattelse.

  Kan man ikke få afløb for sin kønsdrift, kan det evt. føre til agression – dog sjældent voldtægt, eller vold. Men det afhænger nok af, hvilke personlighedstyper vi taler om – mænd som begår voldtægtsforbrydelser, tilhører heldigvis en forsvindende lille gruppe. De fleste mænd bliver nok snarere ulykkelige/forpinte hvis de ikke kan etablere seksuelle kontakter. Og mange vender jo deres agression mod dem selv – det er jo (endnu) ikke forbudt.

 2. Hanne Helth har nu flere gange udtalt:

  ”Man skal samtidig huske, at hvis sexkøberne skal kunne finde de prostituerede, så kan politiet og socialarbejderne det også”
  (http://jp.dk/arkiv/?id=1283009&eceExpr=linda%20kristiansen&eceArchive=o ) og (http://politiken.dk/indland/article479067.ece)

  Hanne vælger at ignorere udtalelser fra det svenske politi og svenske socialarbejdere som siger at det opsøgende arbejde er besværliggjort. Hun forholder sig heller ikke til Hanne Bech Hansens udtalelse i Information:

  “- Ville det være nemmere at bekæmpe kvindehandel, hvis det blev strafbart at gå til prostituerede; ‘den svenske model’?
  “De har det ikke lettere med det i Sverige. De mangler dokumentation for, at det har hjulpet. Det har bare trukket prostitutionen indendørs og gjort det sværere at holde øje med den.””
  (http://www.information.dk/155787)

  Dertil kommer at det hjælpearbejde som kunderne har ydet ved at kontakte politiet, hvis det har virket suspekt, stort set er ophørt i Sverige. Kunderne vil jo ikke kriminalisere sig selv.

  Hvis vi ønsker at bekæmpe menneskehandel, så er et forbud IKKE løsningen. Det gør området utilgængeligt, det gør de prostituerede afhængige af mellemmænd, der kan skaffe kunderne og det gør de svage endnu mere udsatte.

  Jeg mener ikke, at det signal man ønsker at sende ved et forbud, retfærdiggør den skade man påfører muligheden for hjælpearbejde. Ønsker man at sende signaler, så styrk seksualundervisningen, lav oplysningsarbejde og kampagner, men lad vær med at forbyde køb af seksuelle ydelser. Det er ikke et middel der fremmer det mål der hedder at hjælpe, dem der har brug for hjælp.

 3. Pack siger:

  Helt ærligt: Én ud af syv mænd har erfaring med prostituerede. Og hvis sådan en mand har mistanke om, at der foregår noget forkert – trafficking, tvang osv. – vil han så henvende sig til politiet, hvis han på forhånd er kriminaliseret?

  Ville det ikke være meget bedre at bruge kræfterne på at udbrede en ‘anstændighed’ inden for miljøet, hvor det var ok at anmelde, hvis man har mistanke of ‘foul play’ – risikofrit?

  Mvh, Pack

 4. Jeg undrer mig over Politiken.
  At en avis som jeg (jeg er jo radikal *GG*) plejer at være glad for, kan dække en sag så ensidigt, synes jeg er lidt skræmmende. Alle andre medier dækker mere nuanceret, selv Kristelig Dagblad som har et interview med mig på fredag :-)
  Nu har de dog taget et par mindre positive kommentare ind, men at spørge de prostituerede selv… Gad vide hvornår de kommer på den idé?

 5. Immanuel siger:

  Die reine Vernunft bezeichnet die theoretische Vernunft im engeren Sinne.
  Die reine Vernunft ist bei Kant dem Verstand übergeordnet, weil sie die Fähigkeit begründet, Schlüsse zu ziehen und nach dem Unbedingten (den Vernunftsideen) zu suchen.

  Kant macht es sich zur Aufgabe, den Gebrauch der reinen Vernunft in Umfang und Grenze zu bestimmen.

  Nach Kant kann die reine Vernunft keine Aussage über die Wirklichkeit selbst machen. Die Ideen, zu denen die reine Vernunft gelangt, gelten ausschließlich als regulative Ideen, d. h. als Ideen, die den Erkenntnisprozeß leiten, denen aber in der Wirklichkeit nichts entspricht. Solche Vernunftideen sind die von der Seele, von Gott und von der Welt.

  Es gibt es nach Kant sehr wohl eine apriorische, erfahrungsunabhängige Erkenntnis. Diese sagt aber nichts über die Wirklichkeit an sich aus, sondern ausschließlich über die Bedingungen einer jeden möglichen Erkenntnis von Gegenständen, sie ist Bedingung der Möglichkeit der Erfahrung.

  In der Philosophie des 20. Jahrhunderts ist die Idee einer reinen Vernunft zumeist auf die Frage nach der Möglichkeit apriorischer Erkenntnis, nach der Möglichkeit synthetisch-apriorischer Urteile reduziert worden

 6. Er der nogen der er flinke at oversætte? Mit tyske er gevaldig rustent….

 7. Fra http://undersoegsagen.wordpress.com

  Fra Inger

  Der tales så meget om hensynet til de prostituerede, men ingen tænker på de krænkede. Min mand kunne ikke sige nej til de mange unge ludere som udbød sin krop. Det var først og fremmest hans fejl, men luderne burde også tænke på alle de mange mennesker, som de er med til at såre.

  Fra X

  Hej Inger-
  Jeg er ved at blive tyk af slik, det er synd for mig.
  Slikfabrikanterne skulle tage og tænke sig om og ikke tilbyde al den lækre syndige slik til mig, for jeg kan ikke stå imod!

  Kan du se ligheden? Tror du ikke det er dine sårrede føelser over din mand valgte at gå til en anden krop end din? Ja ungdom frister, men jeg ville hellere tage ham med på svingerklub og genopbygge det fælles forhold, end at han gik på bar og fandt en tilfældig, evt fik et føgelses forhold til. Hvis pengene ikke er et problem i jeres liv, så tag det som en hobby han har.
  Og til sidst der er hjælp til dem der er sexafhængige, http://www.kcprostitution.dk/page659.asp

  Held og lykke.

  Fra Inger

  Til x

  Selvfølgelig sårede det mine følelser, at min mand – ud over at få hvad han havde lyst til med mig – gik til en anden og yngre krop end min. Men det ændrer vel ikke ved, at disse yngre ludere er krænkere i forhold til mig. Og på en måde ser jeg dem også som krænkere af min mand, som gerne ville holde sig på måtten, men bare ikke kunne. Jeg endte med at lade mig skille og min mand begik selvmord.

  Jeg går ind for at kriminalisere luderne, fordi de tilsyneladende ikke ejer et gran af dårlig samvittighed i forhold til de mennesker, de krænker, men kun tænker på egen vinding.

  mar 6, 3:36 PM —

  Fra Eini

  @ Inger

  Jeg er virkelig ked af at høre, at du har måtte lide så meget. Og mine kondolencer for din mand. Men at din mand ikke kunne modstå en fristelse, har ikke noget med en kriminalisering af prostitution at gøre.
  Vi kan ikke kriminalisere alle unge, smukke villige piger, selvom det nogle gange tyder på, at det i virkeligheden er det, rigtig mange feminister ønsker.

 8. Henrik siger:

  Immanuel Kants forhold til den rene fornuft, er for dybt for mig på nuværende tidspunkt – beklager.

 9. Henrik siger:

  @Inger

  Jeg er meget ked af at høre din tragiske historie, og forstår din vrede.

 10. (Fra http://undersoegsagen.wordpress.com)

  Fra Uwe:

  Er det rimeligt at prostituerede kvinder skal have lov til at udnytte mænd økonomisk?

  Er det rimeligt at prostituerede kvinder skal kunne profitere på deres køn?

  Lad i stedet unge kvinder aftjene \”værnepligt\” på statsbordeller, til en fast lav månedsløn, sådan som unge mænd bliver indkaldt til forsvaret.

 11. Henrik siger:

  Det er jo en ny vinkel i debatten må man sige !

 12. Ja så kan de lære det.
  Problemet ville være menneskerettighederne, vi bestemmer selv over vores krop. det er ikke et stats anligende. men derimod strafbart at tvinge til at dyrke sex. Heldigvis

 13. Uwe. siger:

  Læses de prostitueredes udtalelser på sexarbejde.dk fås det indtryk, at faget simpelthen bare er alle tiders. Så godt faktisk, at arbejdet nærmest bærer lønnen i sig selv, hvorfor det selvsagt ikke er rimeligt, at kunderne flås for 2000 kroner i timen.

  Mange klinikker hævder desuden at være momsregistrerede, men der findes næppe kunder, der nogensinde har modtaget en momset kvittering for betalingen, og hvis et etablissement eller en fagperson rent faktisk ikke er momsregistreret, bør momsen naturligvis ikke opkræves, men i stedet trækkes ud af timeprisen, der således ender på 1600 kroner.

  Det angiveligt gode job som prostitueret kunne, således som alle andre gode jobs, tiltale rigtig mange unge kvinder, og mange, der i dag lever af passiv forsørgelse, ville kunne få en indholdsrig og meningsfyldt tilværelse som prostitueret.

  Tænk alene på, hvilken stærk selvværdsfølelse disse, for manges vedkommende marginaliserede kvinder, der frister en kummerlig tilværelse på overførselsindkomst, vil få opbygget, når 15 – 20 mænd dagligt fortæller dem, hvor smukke, søde og dejlige de er!

  Ikke dårligt, vel?

  Når forslaget om at lade unge kvinder aftjene en slags værnepligt på statsdrevne bordeller stilles, er der naturligvis ikke tale om, at nogen skal tvinges til at dyrke sex mod deres vilje.

  Selvfølgelig skal ingen det!

  De formodentlig få, som af den ene eller den anden årsag ikke har lyst, kan i stedet aftjene en slags nægtertjeneste. Ganske som unge mænd, der ikke finder det tiltalende at tilbringe deres rekruttid med at kravle rundt i et pladret øvelsesterræn.

  Nægtertjenesten, for kvindernes vedkommende, kunne eksempelvis bestå i at inspirere bordellernes kunder, såfremt der måtte være ventetid for at komme til hos én af stedets prostituerede. Man kunne forestille sig, at nægterne, f.eks. iført lækkert undertøj (uniform), tog imod kunderne, hyggesludrede med dem, gav rigtig massage, eller måske bare passede telefon.

  Nægterne kunne også gøre rent på bordellerne og evt. afmontere kondomer samt aftørre, efter at de prostituerede havde færdiggjort deres ydelse. Det ville være med til at nedbringe evt. ventetid.

  Kvinderne kan efter endt tjeneste fortsætte deres civile karriere eller, hvis de for alvor har fået smag for en glorværdig fremtid som prostitueret, skrive kontrakt med bordellet. En sådan kontrakt vil gøre de prostituerede til en slags konstabler, med tryghed og ordnede forhold i ansættelsen.

  37 timers arbejdsuge, fem ugers ferie om året, fagforening, sygedagpenge i tilfælde af sygdom og en månedsløn på 20 – 25 tusinde til kvinderne på den ene side. Bordelbesøg til overkommelige priser til mændene på den anden side.

  Kan det næsten være bedre..?

  Jeg har i alle tilfælde ikke fantasi til at forestille mig, at nogen, hverken kvinder eller mænd, ikke vil bifalde ovenstående.

  Med mindre naturligvis, at den frygtelige tanke tænkes; at landets prostituerede i virkeligheden er iskolde, kyniske og beregnende kvinder, der alene opfatter mænd som værende sidestillet med malkekvæg.

  Men den tanke er nok for langt ude…

 14. luder siger:

  Det er nye toner, som jeg også møder andre steder fra. Efter at enkelte sexarbejdere har stillet sig op og nægtet at tage offer rollen på sig, ser man nu angreb direkte på de prostituerede.

  De har ansvaret for at andre mennesker begår selvmord … de er “iskolde, kyniske og beregnende kvinder, der alene opfatter mænd som værende sidestillet med malkekvæg”

  http://www.berlingske.dk/article/20080228/debatter/80228055/ skriver Claus Jeppesen ligeud “jeg afskyr ludere og deres kunder, så går jeg ind for en kriminalisering ”

  Det er meget fint alt sammen, men der er heller ikke her nogle gyldige grunde til at kriminalisere prostituerede.

  Og husk nu hvem en kriminalisering rammer. Det er sku ikke mig … det er alle de kvinder der har hårdest brug for hjælp og støtte til at opnå rettigheder og valg. En kundekriminalisering vil drive gadeprostituerede væk fra gaden og ud til øde sted hvor de uden fare for indblanding kan udsættes for overgreb. En kundekriminalisering vil give bagmænd og kvinder frit lejde til i fred og ro at styre dette nye kriminelle marked. Stigmatiseringen af gruppen vil forøges og vil ramme dem hårdest som ikke magter at opretholde den pæne facade … vores stemmer vil I ikke høre længere … diskretion, tavshed, usynlighed er metoden til at overleve i prostitution, hvis vores kunder og dermed os selv, bliver kriminelle.

 15. Uwe. siger:

  luder:

  Du tager ordene ud af kontekst og manipulerer dit budskab om angreb på prostituerede igennem.

  Det her er, hvad der står:

  \”Med mindre naturligvis, at den frygtelige tanke tænkes; at landets prostituerede i virkeligheden er iskolde, kyniske og beregnende kvinder, der alene opfatter mænd som værende sidestillet med malkekvæg.

  Men den tanke er nok for langt ude…\”

  Naturligvis er landets prostituerede ikke iskolde m.m., men kvinder, der entusiastisk kæmper for at deltage og indpasse sig i det omgivende samfund.

  Herunder naturligvis også at betale skat og moms af den fulde indtjening, yde kunderne en god service i den tid, der er betalt for og ikke sætte falske billeder på massageklinikkernes hjemmesider.

 16. luder siger:

  @Uwe

  Jeg savner stadigvæk argumenter for at kriminalisere vores kunder

  … hvornår kommer de?

  …eller du er måske imod en kundekriminalisering og benytter dig bare af stemningen til at svine prostituerede til? det kan man ligeså godt, nu de ikke vil lege med i offerrollen?

 17. Uwe. siger:

  luder:

  Der er ikke tale om kriminalisering af, hverken de prostituerede eller deres kunder. For min skyld kan folk gøre, hvad de lyster i den retning, så længe det foregår på frivillig basis, og jeg kan ikke med min bedste vilje få øje på nogen tilsvining af prostituerede.

  Der stilles et par forslag til, hvordan branchen evt. kan fungere. Desuden tilføjes en smule konstruktiv kritik. Ikke andet.

  Måske er du bare lidt nærtagende, og det er der ingen grund til. I alle tilfælde ikke m.h.t. det jeg skriver.

  Der er mange nuancer mellem sort og hvid. Se dig lidt om og du vil opdage det…

  God weekend – Uwe.

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


2 + 7 =