Linda Kristiansen
ganske radikal
Folketinget splittet om organdonation

I dag skal Folketinget stemme om hvorvidt 18-årige skal tage stilling til organdonation - “ved ikke” vil også være mulig at vælge! Og nu er det så lige at Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti ikke er helt sikre på at denne form for “pligt til at tage stilling” er ok – selvom du reelt kan vælge at du ikke har taget stilling!!!

Jeg synes ærlig talt det er tamt! Hvis muligheden for at undlade at tage stilling er tilstede, mener jeg ikke vi overskrider nogen grænser. Det er da en mystisk argumentation.

Jeg vil i hvert tilfælde sidde og krydse mine fingre – selvom jeg stadig mener det ikke er godt nok og at vi burde være mere vidtgående, så er det dog et skridt i den rigtige retning.

 

Leave a Comment to “Folketinget splittet om organdonation”

 1. Hedinn Bjornsson siger:

  Kan man ikke nøjes med at sende formlen ud til folk når de er 18. Hvis de ikke har svaret når de bliver 19 får de et brev til, etc. Snailspam virker nok lige så effektivt som en svarepligt.

 2. Zenia siger:

  Jeg er uenig med dig i, at du reelt kan vælge ikke at tage stilling. Du kan vælge ikek at ytre en stillingtagen, men alene i dokumentet og kravet om handling i forhold til det, ligger der sådan set også et krav om stillingtagen. At sige “det ved jeg ikke” er ikke ensbetydende med manglende stillingtagen, og det synes jeg ofte, man overser i diverse debatter.

  Faktisk synes jeg, der ligger noget formynderisk i at afkræve folk et svar – selv hvis det er “jeg ved det ikke”. Hvis “ved ikke” accepteres som svar, tyder det for mig at se på, at man ikke så meget er interesseret i at vide, om de unge vil donere deres organer eller ej – men netop, at de bare vil tvinge folk til at tage stilling.

 3. @Hedinn
  Jeg tror simpelthen ikke på det batter nok – vi er nødt til at gøre mere.

  @Zenia
  Hvis du ikke udfylder skemaet så er der ikke nogen sanktion. Ergo er det ikke en pligt! Jeg ville gerne at det var en pligt. Jeg synes det er uansvarligt at lade mange mennesker dø hvert år, fordi vi ikke lige får taget os sammen. Jeg accepterer fuldstændigt et nej. Jeg kan sagtens følge dem der siger nej – jeg har det selv ganske forfærdeligt ved tanken om at blive brændt – der er ikke nogen der må brænde mig! Det skal accepteres at nogen siger noj og det skal også accepteres at nogen siger dett ved jeg ikke eller det må min familie beslutte.
  Jeg har intet problem med at være formynderisk på dette område, når det handler om at redde menneskeliv. Og det hanlder ikke om bare at få nogen til at tage stilling, det handler om at få reddet liv.

  Jeg sætter lige Lone Dybkjærs Pressemeddelelse ind nedenfor, men her kan I læse mere om min holdning til organdonation.

  I dag behandles løsgængeren Pia Christmas Møllers forslag i Folketinget om, at danskere, der fylder 18 fremover skal tage stilling til, om de vil være organdonorer. Det er ikke stærkt nok, lyder det fra Radikale Venstre, som foreslår, at alle danskere automatisk bliver optaget i Donorregistret fra deres 18. leveår.
  Velviljen til organdonation er stor blandt danskerne, men mange får aldrig taget sig sammen til at tilmelde sig registret. Radikale Venstre mener derfor, at alle danskere automatisk skal registreres som donorer, men med let adgang til at framelde sig.

  ”87 procent af befolkningen er positive over for organdonation, men alligevel er kun 10 procent tilmeldt Donorregistret. Jeg tror hverken, at danskerne er ligeglade eller kyniske. Problemet er, at vi i vores travle hverdag ikke altid når at føre alle vores gode hensigter ud i livet. Derfor foreslår

  Radikale Venstre, at alle automatisk bliver donorer, når de fylder 18 år. Derefter kan man aktivt gå ind og vælge det fra, vælge om man vil være delvis donor, eller om familien skal have vetoret over beslutningen,” siger den radikale sundhedsordfører Lone Dybkjær.

  Så i stedet for sammen med tilsendelsen af sygesikringskortet at medsende en blanket om tilmeldelse til Donorregistret, forslår Radikale Venstre, at man sammen med sygesikringskortet får et brev om, at man nu er registreret som donor, men hvis man ønsker helt eller delvis framelding – eller hvis de pårørende skal træffe den endelige bestemmelse – kan det ske ved udfyldelsen af et vedlagt skema.

  ”Hvis ikke vi får sikret, at der er organer nok, vil mennesker fortsat dø, fordi de ikke kan få de livsnødvendige organer, og den illegale handel med organer vil vokse til uanede højder,” siger Lone Dybkjær og fortsætter:

  “Ligegyldig hvilken model vi vælger, skal vi kræve en større etisk debat om konsekvenserne. Og måske samtidig også gøre op med myten om den perfekte død med familien omkring sig. Det er bestemt ikke alle forundt, hvad enten døden indtræder på den ene eller anden måde. Alene i Danmark døde sidste år 50 mennesker på venteliste, fordi de ikke nåede at få et organ. Det er klart, at det ikke er enkelt at tage stilling. Men det skal ikke afholde os fra at gøre det.”

  For yderligere kommentarer: Lone Dybkjær 33 37 47 11

 4. Jeg har lige set på Politiken, at der er flertal og jeg er faktisk som Pia Christmas-Møller en smule forundret over vi ikke er med – men jeg er samtidg helt enig med Lone Dybkjær i, at vi bør gå langt videre end forslaget – det er jo alligevel ikke meget nyt. Og jeg tror faktisk ikke det giver synderligt mange flere donorer. Men debatten kan forhåbenligt hjælpe lidt også – så husk at gå ind på http://www.tagstilling.nu :-)

 5. Zenia siger:

  Jeg tror, jeg finder det her emne besværligt, fordi jeg selv er splittet – og måske vattet, hvis man vælger at se det sådan. ;)

  Jeg KAN ikke sige ja til, at andre må bruge mine organer, når jeg engang er borte. Noget i mig forhindrer det, uden jeg helt er klar over hvad. Men jeg vil heller ikke sige nej. For jeg vil ikke forhindre liv i at blive reddet, fordi jeg har nægtet adgang til noget, jeg ikke længere selv skal bruge.

  Hvorfor siger jeg så ikke bare ja? Jeg kan ikke helt forklare det. Jeg ville næsten ønske, at der kom en lov om, at lægerne havde lov til at bruge organerne, med mindre man eksplicit havde sagt nej – eller hvis de efterladte modsatte sig det. Det er ikke nogen realistisk lov, det ville bare redde mig ud af min splittelse på det punkt.

  Og ja – du har ret i, at så længe det ikke kræves, at man skal sende et svar, så er der ikke noget at betænke. Alligevel bryder jeg mig ikke helt om den der implicitte opdragende funktion, der ligger bag. Måske fordi jeg overfortolker og ser alt det her som et resultat af noget, der i virkeligheden handler om fornægtelse af dødens realiteter? Beklager – klokken er mange og jeg tænker mærkelige tanker. :)

 6. God morgen
  Zenia – jeg kan faktisk godt forstå dit dilemma, men jeg synes du burde sige nej.Hvis du ikke har det godt med tanken om at skulle give dine organer væk, så synes jeg det er yderst simpelt. Og særdeles forståeligt.
  Hvis vi fik en lovsom sagde at man aktivt skulle framelde sig istedet for tilmelde sig, så synes jeg samtidigt at det er vigtigt at der kom en debat om at det er helt ok at sige nej. Vi har alle grænser og de skal respekteres. Og grænser på det område her er ikke altid rationelle, men emotionelle – og det skal det have lov til at være. Desuden skal det være langt nemmere at framelde sig end det i dag er at tilmelde sig. Jeg vil hellere hve at der kan snydes end smule med frameldinger end med tilmeldinger, for det er et grænse- og følelsesområde. Jeg forestiller mig f.eks. at der blev sat små computere op på alle apoteker (og måske biblioteker, lægehuse, kommunekontorer osv.) ligesom, der er de der vægte. Og så skulle det være muligt at indtaste sit cpr-nummer og tage stilling – herunder også til om familiien må blandes ind i det.Det skal ikke kompliceres ved digital signatur o.lign.

  For mig handler det overhovedet ikke om opdragelse – det handler om at jeg har mistet familiemedlemmer og venner, fordi der ikke var organer. En meget stor andel af dem, der ikke har taget stilling skyldes ikke at de er i tvivl, men simpelthen at de bare ikke har fået gjort det. Og jeg kender fra mig selv at der er flere ting som lige er svipset, som jeg egentlig burde have gjort – det tror jeg sker for os alle. Ved den fødte tilmelding sikre vi at vi ikk emister organer på det grundlag – samtidig med at jeg tror flere vil melde fra, fordi det er grænseoverskridende for nogen – og det er helt ok at gøre.

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


7 − = 3