Linda Kristiansen
ganske radikal
Grosse Freiheit

Tre personer står på Islands Brygge og deler foldere ud – den ene er transkønnet [1]. En kvinde går og hænger skilte op for at gøre opmærksom på dagens konference. Transkvinden går hen til hende med skilte og giver hende en folder. Hendes reaktion overrasker mig. Hun krøller folderen sammen og kyler i hoved på vedkommende.

Det er lørdag morgen og jeg er på vej ind til konferencen Grosse Freiheit!

Undertitlen på konferencen lyder ”International Conference on Prostitution & Trafficking”, men omtalen af konferencen har haft fokus på at to af talerne er ”kommet med utallige hadefulde kommentarer om transseksuelle og transvestitter”[2] og det er ret tydeligt, at det er derfor at denne scene udspiller sig. Manden i dametøj tager det ualmindelig pænt og jeg er gået fuldstændig i chok.

Dagen i dag har budt på mange indlæg – ikke så meget om prostitution og trafficking som jeg havde forventet ud fra undertitlen – og på trods af mange siders noter ved jeg at jeg ikke kan give et fuldstændigt udtømmende referat, men jeg vil alligevel gerne forsøge at gengive hvad der blev sagt. Konferencen blev filmet af arrangørerne, der lovede at alle oplæg ville blive lagt på deres hjemmeside (hvornår vides ikke), så alle der gerne vil høre ordene fra hestens egen mule opfordres til at holde øje med deres side. Skulle jeg i dette have tillagt personer nogle holdninger som de ikke mener at have givet udtryk for, så opfordrer jeg dem til at skrive til mig så vil jeg selvfølgelig rette det med det samme.

Bemærk venligst at nedenstående ikke er udtryk for min holdning, jeg prøver blot at gengive hvad jeg hørte på dagens konference. Jeg har givetvis også hørt noget tydeligere end andet og derfor er det ikke fyldestgørende.

Åbning af konferencen

Hanne Helth

Hanne Helth åbnede konferencen med at prostitution ikke i lovgivningen er anerkendt som et erhverv, at antallet af udenlandske prostituerede i Danmark stiger og at det er sexkøberne der er kernen i prostitution. Og præcis sexkøberne (kun mænd) viste sig også at være dagens gennemgående tema – ikke de prostituerede og ikke trafficking.

Mikkel Warming

Mikkel Warming lagde ud med at prostitution i lovgivningen på den ene side var anerkendt som et erhverv og på den anden side ikke var anerkendt som erhverv. Men fordi der er følgeskader af sexarbejde, både sundhedsmæssige, psykiske og sociale, så bør der sættes ind ligesom man har sat ind overfor asbest og opløsningsmidler og der bør laves flere målrettede kampagner.

Prostitution som fænomen

Trine Baumbach

I 2007 var jeg til en høring på Christiansborg hvor Trine Baumbach var taler – det var en voldsom oplevelse, som I kan læse om her: http://www.lindakristiansen.dk/en-lang-og-retorisk-beskidt-dag-pa-christiansborg

Dagens oplæg var ikke anderledes – sexarbejdere ved ikke hvad der er godt for dem selv, det er statens pligt at gribe ind også selvom det ikke er med kvindernes billigelse, for ofret kan ikke give afkald på sin værdighed. Mange, hvis ikke alle, bliver skadet psykisk og fysisk og bordeller betaler beskyttelsespenge. Staten har pligt til at regulere de brancher der er relateret til menneskehandel.

Hun er overbevist om, at hvis der var en eks-sexarbejder der ville anlægge sag, ville menneskerettighedsdomstolen bakke sagen op. Desværre er det ingen tidligere sexarbejdere, der har lyst og ressourcer til at tage denne kamp.

Prostitution er et fænomen som et moderne samfund ikke kan acceptere og løsningen er en kriminalisering, da det vil nedsætte efterspørgslen.

Maud Edwards

Maud Edwards fortalte om den svenske sexkøbslov og hvordan der i indledningen hertil står at den er målrettet sexkøbere for ikke at ramme de prostituerede. Ved at definere den prostituerede som svag [i Danmark bruges begrebet ”socialt udsat”], kan vi beskytte dem.

Det er ikke kvinder i prostitution der er problemet, men mændene. Med sexkøbsloven har mændene fået frataget rettigheden til kvinder. Loven giver kvinder rettigheder, fordi de nu kan tale frit uden at blive straffet. Sexkøbsloven er skrevet kønsneutralt og derfor er mænd ikke direkte skrevet ind i loven, men det er jo dem der er sexkøbere og med loven har vi nu fået differentieret mænd i de gode og civiliserede og de andre…

Spørgerunde

Jeg fik ikke taget noter fra alle spørgsmålene, men et af spørgsmålene til Maud gik hvordan hun forholdt sig til den teori om at nogle kvinder prostituerede sig ikke af nød, men af lyst til luksus, f.eks. i Nigeria? Svaret som jeg husker det lød at det stadig er et problem og principielt forkert.

Et andet rigtig interessant spørgsmål (stillet af en politimand) lød om ikke det var kriminelt at være sammen med en handlet kvinde, hvis det var med fortsæt?

Trine svarede nej – han kan ikke straffes, hvis det forløber som et helt almindeligt prostitutionssamleje. Han kan ikke blive dømt selvom han ved hun er handlet. Jeg vil hertil lige tilføje at Radikale Venstre går ikke ind for et sexkøbsforbud, men vi ønsker at kriminalisere sexkøbskunder, der er bevidste om at den prostituerede er udsat for tvang eller menneskehandel skal straffes.

Efterspørgsel, magt og køn

Julie Bindel

[For god ordens skyld, skal det lige nævnes at transkønnede ikke er blevet nævnt på dagens konference.]

Julie Bindel fortalte om hendes arbejde med en undersøgelse om ”hvad mænd der betaler for sex fortæller om prostitution og menneskehandel”. Jeg synes dog mest oplægget handlede om ”Hvordan mænd der betaler for sex ser på prostituerede”.

Hun startede med at fortælle at mange af de mænd de havde interviewet godt vidste at kvinderne var handlede, tvungne osv. – en af dem havde dog siddet og sagt at de prostituerede ikke var ofre, men havde så ved interviewets afslutning spurgt om han havde ret – hun havde svaret at han tog fejl.

Besvarelserne gjorde at man kunne dele mændene op i forskellige gruppe, bl.a. en gruppe af mænd der hader kvinder og en gruppe der talte om kvinder som en vare. Nogle sagde at hvis de ikke fik sex her og nu ville de gå ud og voldtage ”en rigtig kvinde”. En kunde havde glæde af at sexarbejderen ikke nød det, så tog hun jo nydelsen fra ham.

Gennemsnitsalderen på den interviewede gruppe mænd var 37 (fra 18 til 70 år) og der var en overrepræsentation af sorte, men undersøgelsen var foretaget et sted hvor der var mange sorte, så det kunne man ikke lægge noget i. 12 % af de adspurgte var biseksuelle. Og de var blevet tilbudt 20 pund for at deltage i undersøgelsen – det blev dog understreget flere gange at de 20 pund ikke havde påvirket hvem der deltog i undersøgelsen.

Det er en myte at mænd der køber sex ikke kan få det andre steder fordi de enten er handicappede, krigsveteraner eller meget grimme. De mænd de snakkede med havde en partner eller seksuelt samkvem med andre uden at betale for det. Ifølge Julie er de her mænd ligeglade med hvad de ved om kvinderne, halvdelen vidste godt at det havde en negativ effekt på dem, men de er ligeglade! De ved også at kvinderne var styret af alfonser. De kan ikke nås gennem opdragelse, det eneste der har en effekt er at offentliggøre sexkøberes navn i avisen, beslaglægge deres bil. Men lige nu bliver de ikke straffet – de får carte blanche af politiet.

Kenneth Reinicke

Kenneth har lidt mere tiltro til at sexkøbernes adfærd kan udvikles end Julia havde. Men det er et problem at det ikke er maskulint at tale om maskulinitet på en ærlig måde. Der skal fokuseres på mænds privilegier, samtidig med at vi piller ved maskuliniteten. Selvom der er sket en forandring gennem tiden (flere krisecentre, forældreloven osv.), så bliver voldelig adfærd stadig hædret og æret. Vold kan i mange sammenhænge godt skrives ind i en accepteret adfærd, men der er ved at ske noget.

Markedsgørelse fastholder en legitimitet.

Prostitution handler om mænd. Kvinder bliver ikke prostituerede på grund af lyst og liderlighed.

[Jeg har stadig mange noter fra konferencen, men hvis jeg ikke skal falde i søvn i morgen må fortsættelsen komme senere – jeg forventer at skrive færdig mandag (har anden aftale i morgen aften)].


[1] Jeg beklager hvis jeg bruger forkerte ord – skriv endelig og ret, for det er ikke af ond vilje, blot fordi jeg er uvidende

[2] http://videnskab.dk/blog/weekend-sex-radikalfeminismen-kom-forbi og http://www.modkraft.dk/sektion/queerkraft/article/transfobe-hovedtalere-pa 

14 Comments to “Grosse Freiheit”

 1. David Zennaro siger:

  Faktisk var vi tre, der delte foldere ud. En biologisk mand, som klæder sig som kvinde eller har skiftet køn til kvinde, hedder en transkvinde. Det er ikke rart at blive refereret til sig biologiske køn, når man har forladt det.

  Fint referat ellers for os, der ikke var inviteret indenfor.

  David

 2. Hej David
  Jeg lover at der kommer mere referat en af de nærmeste dage.
  Tusind tak for orienteringen vedr. formulering – jeg har forsøgt at omformulere indledningen.
  Jeg ved jeg har et stykke arbejde foran mig, men har lovet mig selv at sætte mig mere ind i hvad det vil sige at være transkønnet. Tak fordi I gør opmærksom på sagen :-)

 3. Liza siger:

  tak for referat -:)
  Jeg havde læst at Mikkel Warming ville sige et par ord om, at homo- bi og transpersoner r ligeværdige borgere i Kbh – gjorde han ikke det?

  Det med at være transkønnet er ganske enkelt :
  Vi er nogle der skifter køn = transkøn.
  Det er ofte meget konfliktfyldt, fordi mange er fordomsfulde.
  Jeg er opereret, og som min søn på 28 sagde i påsken:
  Det er svært at være vred over, fordi du er meget mere lykkelig.
  Skønt, ikke -:)

 4. Lorelei siger:

  Hvor længe kan man forklare ignorance med uvidenhed??

 5. @Liza – jo det sagde han :-)

  Jeg har forsøgt at tolke mine noter, hvor der godt stod at han nævnte nogle grupper som ligeværdige, men jeg nåede ikke at skrive ned hvilke grupper. Men det var præcis homo-, bi- og transpersoner han nævnte.

  Og det er bestemt skønt at din søn ser det sådan – dejligt når ens nærmeste kan mærke og dele ens lykke – du er meget heldig :-)

  @Lorelei – jeg er ikke helt sikker på jeg forstår hvad du hentyder til?

 6. Liza siger:

  Dejligt at socialborgmesteren sagde det – for de der to Bindel og Raymond, gør jo det modsatte.
  Er stadig rysten over, at de der progressive organisationer, bare lader sådanne mennesker tale som om det var helt Ok, at sprede had mod folk som mig, bare fordi vi skifter køn.
  Ja, jeg er meget heldig – skønt, burde det ikke være en selvfølge, at fold så på hvordan individet var og ikke på deres køn(kønsidentitet, race osv?

 7. Vibe Grevsen siger:

  Hej Linda,

  det er dejligt at få et referat fra konferencen for os, der stod udenfor og fedt, at du er åben overfor os. Jeg glæder mig til at læse opfølgningen.

  Som David skrev var de tre, der delte foldere ud allesammen transkønnede. Der er lige en enkelt formulering mere jeg håber du vil kigge på – kan du ikke ændre “manden i dametøj” til transkvinden, så er du sød :)

  Hilsen
  Vibe

 8. @Vibe
  Jeg har rettet det her på siden. De indlæg jeg lægger her hives automatisk ind på radikale.nu og facebook.
  På Radikale.nu retter den automatisk alt hvad der ændres her, men det sker tilsyneladende ikke på facebook :-(
  Jeg kan ikke få lov at rette i indlægget på facebook, men har lige skrevet en note under om nogen ved hvordan man gør. Hvis ikke det kan lade sig gøre (jeg venter lige og ser om der er kommet svar i aften) så skal jeg nok slette jeg noten fra facebook :-)

  @Liza
  Jeg er enig i at det burde være en selvfølge, men jeg har desværre oplevet så mange der kigger på alt muligt andet end det der egentlig har betydning (ind imellem også mig selv).

 9. Liza siger:

  Linda, du har jo ret – vi lader os alle fange ind, af de ting, der ikke er vigtigte – status og form – frem for person og indhold….

  mvh

  Liza

 10. Nu skal i ikke tillægge den episode så meget, det kan jo koge lidt over for os alle. Jeg tror ikke de ved hvor meget skade de to taler laver. De laver jo en skade der ikke direkte kan ses. Talerne vil fastholder os i at vi ikke har ret til at leve som hele mennesker, men må leve med en evig skam over dem vi er.

 11. [...] Linda Kristiansen kunne dog efterfølgende berette, at emnet transkønnethed ikke var fremme i Julie Bindels indlæg. [...]

 12. Jeg vil gerne beklage at jeg aldrig kom med 2. del af referatet – jeg røg lidt hovedkuls ud i et positivt jobskifte, som tog min tid.
  Nu er video-optagelserne lagt ud, så I får et link i stedet for: http://grossefreiheit.dk/9531/

 13. google.com siger:

  Search a Single Website: If you want to track new entries on a specific site, you can use the ‘site:’ operator.
  If I tell you that these websites are not the best and mostly visited, but they are ranked
  on the front page of Google by the effort of marketing teams of those
  websites. For instance, if you write about flooring, you might have carpet ads on your page.

 14. Monique siger:

  Your account could get banned after your provider
  received too many complaints about the IP. User whom already owns an account with
  other third party Captcha services will find that GSA
  Integrates with most of the popular captcha solving services including, decaptcher, deathbycaptcha, bypasscaptcha, image typez, captcha
  sniper & captcha infinity ,and more ‘. Before submission the content is encoded to a format which works for the site.

  Here is my homepage GSA SER; Monique,

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


8 + 2 =