Linda Kristiansen
ganske radikal
Har 8. marts initiativet ret i de motiver de tillægger mig for at ville afskaffe rufferiparagraffen?

Ikke se - ikke høre - ikke taleEfter 21 Søndag d. 10. oktober sendte 8. marts initiativet en pressemeddelelse ud. Jeg har gået og tygget lidt på den i den forløbne uge. I bund og grund tror jeg at 8. marts initiativet virkelig vil det bedste, men når man ser en pressemeddelelse som den de har sendt ud, så begynder jeg at tvivle en smule. Nogle af de ting de skriver i deres pressemeddelelse forstår jeg simpelthen ikke hvor kommer fra.

Men for at ingen skal være i tvivl, så prøver jeg lige at gennemgå punkterne i den rækkefølge de står i pressemeddelelsen:

1.       Salg af sex er et glimrende aspekt ved det danske samfund

”Et glimrende aspekt” er ikke just ord jeg selv ville bruge. Jeg har nok bare indset at prostitution er her, og vi kan se fra de lande hvor man har forbudt det, at prostitution ikke er forsvundet. I stedet prøver jeg at finde ud af hvordan vi så kan sikre prostituerede ordentlige forhold, gennemskuelighed og hjælp til de der har brug for hjælp.

2.       Vi[1] ønsker mere prostitution

Jeg har svært ved helt at gennemskue hvor Hanne og Balder har dette fra – men lad mig med det samme slå fast at det ikke står i min formålsparagraf. Her står til gengæld noget med bedre forhold og mere gennemskuelighed.

3.       Rufferiparagraffen afskaffet

Det fuldstændig korrekt at jeg gerne vil have rufferiparagraffen afskaffet. Og begrundelsen kom Hanne Helth faktisk selv med i mandagens middagsnyheder, da hun sagde: ”Rufferiparagraffen er helt central fordi den forhindrer folk i helt legalt at drive prostitutionsforretning”.

Mange tror fejlagtigt at rufferi-paragraffen beskytter de prostituerede, men det den faktisk gør er indirekte at tvinge prostituerede til at samarbejde med ”lyssky” personer (se evt. mit mini-eventyr herom: http://www.lindakristiansen.dk/rufferiloven-roden-til-alt-ondt).

4.       Fløjtende ligegyldigt, at prostitution har smadret og fortsat vil komme til at smadre menneskeliv på stribe

Bestemt ikke – det er jo præcis derfor jeg kommer med forslag til hvordan vi kan modvirke nogle af de negative følger der kan være forbundet med prostitution. F.eks. vil jeg gerne være med til at sikre et godt og tillidsfyldt samarbejde mellem myndigheder og prostituerede Og jeg vil rigtig gerne kunne være med til at sikre ordentlige arbejdsmiljøforhold. Hele mit engagement i dette spørgsmål udspringer faktisk af at jeg gerne vil undgå ”smadrede menneskeliv”.

5.       Ligeglad med at landet bugner med udenlandske prostituerede og menneskehandel

Nej da. Men lad mig lige starte med at adskille udenlandske prostituerede fra menneskehandel. Mange udenlandske prostituerede er her ikke som ofre for menneskehandel. Alle udlændinge der ønsker at arbejde i Danmark skal have en arbejdstilladelse – modsat har vi så et ansvar for at sikre ordentlige arbejdsforhold.

Vedr. menneskehandel, så er jeg bestemt ikke ligeglad – og jeg synes faktisk det er rigtig uanstændigt af 8. marts initiativet at postulere dette. Jeg mener at de der vil have allermest glæde af fjernelsen af rufferiparagraffen er ofre for menneskehandel, da der nu vil være mere gennemskuelighed i prostitutionsmiljøet. Jeg er helt overbevist om at statskontrollerede bordeller på samme måde som vi har kontrol i restaurationsmiljøet vil gøre menneskehandel langt sværere. Og derudover skal vi sikre at de der er ofre for menneskehandel behandles ordentligt. Vi skal ikke bare sende dem hjem efter 100 dage, men i stedet gøre som i Belgien, hvor:

  • Ofre for trafficking tilbydes krisehjælp og bliver orienteret om deres rettigheder. I specialiserede centre tilbydes de psykologisk støtte og hjælp samt medicinsk behandling.
  • Ved samarbejde med politiet om at afsløre bagmændene udløses en opholdstilladelse på tre måneder, og ofret bliver tilbudt en midlertidig arbejdstilladelse.
  • Hvis bagmanden bliver afsløret og dømt, og en række andre forhold er på plads, kan der udstedes en permanent opholdstilladelse. I andre tilfælde kan opholdstilladelsen forlænges for et halvt år ad gangen.

Men lad mig sige det kort og præcist: Rufferiparagraffen skal fjernes, så Danmark ikke længere kan være et attraktivt land for menneskehandel. Vi skal ud af den grå zone og skabe gennemskuelighed.

6.       Uden rufferiparagraf stiger udnyttelsen af mennesker i prostitution og menneskehandel ukontrollabelt

Nej. Rufferiparagraffen er i øjeblikket med til at gøre prostitution til noget halvulovligt herhjemme. Så længe vi fastholder området i gråzonen (beholder rufferiparagraffen), så er der næsten frit slag for udnyttelse af mennesker i prostitution og menneskehandel.

Men afslutningsvis, så vil jeg da gerne høre 8. marts initiativet hvordan de mener rufferiparagraffen hjælper?


[1] Prostitutionslobby’en so 8. marts initiativet kalder seksualpolitisk forum og SIO under ét) 

1 Comment to “Har 8. marts initiativet ret i de motiver de tillægger mig for at ville afskaffe rufferiparagraffen?”

  1. Sus siger (igen) noget ret vigtigt (Lige efter at politiet har fortalt at de prostituerede også skal kunne henvende sig og føle sig trygge):
    “Politiet er går fra at være vores venner til at være vores fjender”
    - er det det vi ønsker?
    http://www.nrk.no/nett-tv/indeks/233629/

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


8 − = 3