Linda Kristiansen
ganske radikal
Hvorfor skal politikerne bestemme hvordan min familie skal holde barsel?

Man kan ikke altid være enig. F.eks. er jeg lige nu ikke enig med vores ligestillingsordfører Lone Dybkjær.

Da jeg åbnede mailboksen her til morgen lå der følgende i den:

”Barsel er en kvindeting”: Kvinder tager meget længere barselsorlov end mænd […] På Christiansborg er de radikales Lone Dybkjær da også klar til at ændre på barselsordningen for at få mændene til at tage mere orlov. » Regeringen mener, at det handler om det frie valg, men så enkelt er det ikke. Der er ikke andet at gøre end at give mændene nogle rettigheder, « siger hun. Ifølge Lone Dybkjær skal mændene stadig kæmpe med normerne på arbejdspladsen og hos mødrene for at udnytte den barsel, de har ret til. Derfor har hun et lovforslag klar til afstemning i Folketinget i de kommende uger. Det øremærker 12 ugers barsel til mændene.”

Jeg er enig så langt at det da er særdeles ønskeligt at flere mænd tager mere barsel – men at staten skal blande sig i hvordan familierne indretter sig synes jeg er et indgreb i den personlige frihed. Familierne bør have ret til at kunne tilrettelægge deres hverdag som de finder bedst.

 familie.gif

Jeg mener ikke at vi som politikere bør udvælge én bestemt familiestruktur som rigtig. Det er helt individuelt hvad familierne har brug for. I stedet skal vi give flere valgmuligheder – også så det bliver mere attraktivt for mænd at holde mere barsel.

Jeg ville ønske, at vi i stedet for mere øremærkning, gik efter mindre øremærkning. Hvis ikke der var så meget øremærket til kvinden ville det være lettere for hende at sige at barslen måske skulle sættes helt anderledes sammen. F.eks. har vi faktisk mulighed for deltidsbarsel. Hvis der blev gjort mere ud af denne ordning (f.eks. kunne man starte med at oplyse om den), så ville både familier og arbejdspladser kunne nyde gavn af den. F.eks. ville jeg synes det havde været oplagt at arbejde 2 dage under hele min barsel (måske lige med undtagelse af de første par uger) og min mand kunne så tage 3 arbejdsdage. Fordelen ved dette er at man ikke er et år bagud når man starter på arbejde. Og begge forældre har et tidlig og tæt forhold til barnet.

Barslen er noget der hører barnet til – ikke moderen – ikke faderen – men barnet. Lad os lave en barsel, der går til barnet og så kan forældrene i fællesskab finde ud af hvordan tiden skal fordeles. Det er ikke statens opgave. Statens opgave er at give muligheder. Ikke at oprette kasser som familierne så bare har at tilpasse sig. Konsekvensen af forslaget bliver nemlig at barnet mister den tid med forældrene som er øremærket, hvis den ene forælder af den ene eller anden grund fravælger den øremærkede tid. 

Leave a Comment to “Hvorfor skal politikerne bestemme hvordan min familie skal holde barsel?”

 1. Jeg har Lone mistænkt for, at lade sig påvirke “i for høj grad” af sin socialdemokratiske ægtemand. Da det til forvæksling ligner et hjemmestrikket kompromi, med feministernes stokke metode.

 2. Må desværre skuffe dig. Der er flere radikale, der synes dette er en fantastisk idé.

  Nogle gange spekulere jeg på om vi er ved at gøre mænd til ofre.
  - Det er mænd, der er skyld i at der ikke er flere kvinder i bestyrelser
  - Det er mænd, der er grund til at mænd ikke “tør” holde barsel
  - Det er mænd, der er den stærke udnytter af den svage prostituerede

  Sidder lige og kommer i tanke om TV2′s “Det er samfundets skyld” – Nu hedder det “Det er mændendes skyld”

  Jeg siger ikke at mine tre pinde er forkerte – jeg synes bare vi mangler at kigge på andre grunde. Vi pålægger mændende ret meget ansvar – hvor er kvindernes, arbejdspladsernes, ledernes, bestyrelsernes, de prostitueredes ansvar?

 3. Martin Bork siger:

  Jeg får lyst til lige at blande mig lidt her, selvom jeg ikke plejer.. :-)
  Jeg synes, din tanke om delebarsel er rigtig god. At der i praksis formentlig vil være store problemer med at få begge parters arbejdsgivere til at acceptere en deltid er en anden sag, som nok kan løses.
  Derimod forstår jeg ikke helt, hvad du mener med, at vi gør mænd til ofre. Ofre for hvad? Ofre for en opfattelse af at alt er mændenes skyld?
  UPS, klokken er mange og jeg skal nå et tog. Vender evt. tilbage.. Jeg blev ikke færdig :-)

 4. Kan godt se det ikke var super velformuleret, men jeg mener simpelthen at vi ofre mændene ved hele tiden at give dem skylden. Jeg siger ikke at mænd er uden skyld, men ind i mellem får jeg en eller anden fornemmelse af at vi prøver at skyde genvej fra mange samfundsproblemer (nogle mener ikke det (eksempelvis manglende lige repræsentation) er problemer, men jeg mangler lige et ord), ved at pege og sige “det er mændendes skyld”. Vi flytter ansvaret, som ligger mange steder, også hos kvinder, stat, arbejde osv. til mændene. Så kan vi undskylde os, sige at nu har vi sandelig også gjort noget (peget på manden og sagt at han skal tænke sig om) og samtidig undgå at tage stiling til vores eget ansvar.
  Jeg ved selvfølgelig godt det ikke er sådan, men der bare flere steder, hvor jeg ser pilen blive peget over på mænd. Og pilen peger skam korrekt i mange tilfælde, men der bør bare være flere pile. Vi bør have en urskive med et hav af visere og så forholde os til alle de mål/problemer der peges på istedet for at pille et ud.
  Jeg synes det er forkert når vi glemmer, at der er andre ansvarshavende end mænd. Lad os gerne tage debatten om mændenes skyld. Men lad os samtidig også snakke fælles ansvar.

  Forøvrigtigt er du nu altid velkommen til at blande dig her :-)

 5. Henrik siger:

  Når Lone Dybkjær taler om “rettigheder” til mænd, mener hun i virkeligheden “pligter.”

  Pligten til at være ens.

 6. harning siger:

  At barsel hører barnet til synes jeg burde være en selvfølge – ligesom barnets sygedage og omsorgsdage burde høre barnet og ikke de enkelte forældre til (så kunne fx. også bedsteforældre træde til som de kan det i sverige).

  Hvis det er af hensyn til barnet, fordi vi mener at barnet har brug for den nære kontakt, ja så giver det slet ingen mening at øremærke efter fx. køn – for hvad med de enlige, enkerne, og enkemændene?
  Har deres børn ikke mindst lige så stort behov for tid med den tilbageværende forælder? Ved at øremærke penge og tid efter køn kommer disse børn, som i forvejen mangler en forælder, til at mangle endnu mere sammenlignet med andre børn, og hvordan kan det være rimeligt?

 7. Jeg er fuldstændig enig Harning – Vi skal ikke have et samfund hvor nogen er bedre end andre – og andre så ikke har en chance for at være gode nok. Vi skal anerkende at forskellighed er ok – og faktisk ofte super godt, hvis vi skal udvikle os.

 8. Mie Harder siger:

  Hej Linda – tak for et godt indlæg. Jeg er meget enig med dig – måske ikke overraskende. :)

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


+ 6 = 7