Linda Kristiansen
ganske radikal
Lad handlede kvinder blive i Danmark og få prostitutionen ud af gråzonen

Er prostitution et socialt problem? Eller er det måske snarere sociale problemer, der ligger til grund for prostitution? Og kan man overhovedet generalisere på den måde?

 

Jeg tror vi skal begynde at se prostituerede som individer. Og lige så forskellige mennesker er, lige så forskellige er prostituerede. Nogen har valgt prostitution selv, nogen finder ud af det var et fejlvalg, nogen oplever at det bare lige er dem, andre tvinges og andre igen handles! Og hvordan gør man så med en så differentieret gruppe?

 

Jeg tror det er vigtigt, at vi ikke slår alle over en kam. At forbyde prostitution mener jeg vil svare til at skære alle over en kam – og erfaringerne fra Sverige viser, at det gør alt endnu mere gråt og endnu sværere at differentiere hjælpen. Hvis vi virkelig vil hjælpe de mennesker der har brug for hjælp, så mener jeg først og fremmest at vi skal lade de kvinder der er ofre for menneskehandel få lov at blive i Danmark. Det kan da ikke undre at kvinderne er uvillige til at hjælpe med at afslører bagmændene, når de ved at de efter 100 dage bliver sendt retur. Hvem mon står og venter derhjemme?

Dernæst så mener jeg vi skal acceptere, at der er nogen der har valgt dette fag, på samme måde som du og jeg har valgt vores erhverv. Om de er lykkelige eller ej er ikke en debat jeg synes er rimelig, jeg synes det er langt mere rimeligt at sige ”ok, hvordan sikrer vi så at de har ordentlige arbejdsforhold? Hvordan sikrer vi at de ikke bliver udnyttet, misbrugt, tvunget osv.? Hvordan sikrer vi, at dem som ikke ønsker at være prostituerede nemt kan komme ud af det? Hvordan får vi prostitutionen ud af gråzonen?”

Først og fremmest så skal vi tale med de prostituerede selv. Det nytter ikke at vi afviser at medinddrage dem i debatten om dem selv, fordi vi mener at være bedrevidende. Det er groft. Ja, direkte uanstændigt! Hvor nedladende er det ikke at sige til nogen, at din mening tæller ikke for du ved ikke hvad der er bedst for dig selv? Jeg ved godt, at jeg nok arbejder lidt for meget og det er nok ikke sundt i det lange løb, men hvis der kom nogen og direkte umyndiggjorde mig, så ville jeg godt nok blive pissesur! Og det er faktisk, hvad der sker gang på gang når det handler om prostitueredes forhold. At der er nogen, der skulle have valgt det af helt egen fri vilje er grænseoverskridende for mange, men ikke desto mindre så virker det til at være tilfældet hvis man besøger de prostitueredes egen side www.s-i-o.dk. Disse kvinder skal adskilles fra gruppen af tvungne og handlede.

Og så skal vi altså ville lytte til dem, det nytter ikke, at der bliver arrangeret store flotte konferencer, hvor de prostituerede ikke må deltage. D. 2. juni afholdes der en stor flot konference, men uden repræsentation fra SIO, fordi man ikke vil acceptere at de deltager anonymt i konferencen (selvom identiteten vil være arrangørerne bekendt)!

Jeg mener vi skal indfører en eller anden form for statskontrol og jeg kan bakke helt op om seksualpolitisk forums forslag. Et forslag som tager højde for at der er forskellige grunde til at man bliver prostitueret, et forslag som vil medvirke til at få fjernet noget af den stigmatisering, der i dag er knyttet til det at være prostitueret og som medvirker til at det er svært at stoppe som prostitueret. Et forslag som sætter en social indsats højt. Men også et forslag som – og det er det vigtigste – anerkender at vi har med en blandet gruppe at gøre, og der skal være plads til alle, samtidig med at tvang o.lign. på ingen måde er accepteret.

Dette forslag tror jeg vil kunne hjælpe rigtig meget i forhold til at gøre noget for både de kvinder som har brug for hjælp og de kvinder som bare ønsker ordentlige arbejdsforhold. Vi vil få kastet lys over området  – og ikke som i Sverige skjule prostitutionen – og vi vil kunne hjælpe dem, der har behov for hjælp.

Samtidig bør vi også nytænke rufferiloven. I mandags så vi et eksempel på hvordan rufferiloven skal sikre at prostituerede ikke bliver udnyttet. Men reelt set så medvirker rufferiloven til at prostitution er et kriminelt område. De prostituerede som ønsker ordentlige forhold i form af fælleshuse o.lign. må ikke dette, da udlejer så kan anklages for rufferi. Der må heller ikke hyres f.eks. vagtpersonale, telefondame, osv. Det hindrer deres sikkerhed. Det hindrer at bordeller og escortbureauer byder på ordentlige, sikre forhold – for det koster selvfølgelig en investering far bordelejerens side, så der må være mulighed for et lille afkast – som i alle andre erhverv. Med en statskontrol, en licensordning med jævnlige tjek af forholdene, kan vi stille krav til ordentlige forhold for sexarbejderne. Sikkerhed, Sikker sex. Begrænset indtjening. Ingen udenlandske sexarbejdere uden arbejdstilladelse. Videregivelse af tilbud med faglig, social og pskyologisk rådgivning, mm. Bør vi ikke sikre disse personer i stedet for at udsætte dem for frygtelige bagmænd som dem vi så i mandags?

Lad os give ofre for menneskehandel lov til at blive her i Danmark, lad os få en licensordning til prostituerede og lad os nytænke rufferiloven!

Indenfor52MoralMajority.jpg

(tyvstjålet fra www.180grader.dk)

 

7 Comments to “Lad handlede kvinder blive i Danmark og få prostitutionen ud af gråzonen”

 1. Carsten Agger siger:

  Du har helt ret. Det er rart at se en radikal give udtryk for de holdninger! :-)

 2. Jeg fik slet ikke skrevet om den spændende måling som DR har foretaget og som viser (på linje med andre målinger!) at danskerne ikke ønsker at kriminalisere sexkøb.

  Dette kan bl.a. læses på 180grader og DR: “55 procent mener, at prostitution skal være lovlig, og kun en femtedel er parat til at gøre det strafbart.

  Jeg glæder mig over at danskerne er fornuftige nok til at se at en kriminalisering ikke er et fornuftigt middel. Det vil nemlig ikke gøre andet end skjule de faktiske problemer og lade flere i stikken.

 3. JohnM siger:

  Du har også befolkningen med dig. Hele 68% af danskerne er enige med dig og kun 17% er imod.

  Sexarbejderne er også enige med dig :-)

  Bare det dog må lykkes :-)

  http://www.dr.dk/Nyheder/Indland/2008/05/23/140621.htm

 4. Wow! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different topic but it
  has pretty much the same page layout and design.
  Excellent choice of colors!

 5. Nevertheless, in the event you adhere to a couple of easy guidelines, you’ll discover to discern
  in between useful info and easy advertising resources.
  WHM internet hosting is created achievable by way
  of the use of a control panel which can be tailored,
  depending on the hosting provider, to the consumer paying for the hosting services.
  You’ll find undoubtedly numerous advantages in creating a home-based business.

 6. Rock the Parkway utilizes the engineering firm
  of Burns & Mc – Donnell for parking and logistics. If someone has recently shifted to Cardiff and looking for the most
  essential services like schools, hospitals, shops or local travel agents in
  Cardiff etc, it is obvious that he or she will browse through the local business listing in order to find out different service providers.
  Six tickets are for food and one can be redeemed for a
  taste of Southern Comfort at any of the participating venues.

 7. Very rapidly this site will be famous among all blogging and site-building people, due to it’s pleasant articles

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


5 − = 1