Linda Kristiansen
ganske radikal
Nej tak, til øremærket barsel

Barslen er absolut noget af det vigtigste og mest grundlæggende i ligestillingsdebatten. Og jeg synes også, at samfundet har et ansvar og en opgave for at være med til at skabe rammer, der kan forbedre ligestillingen. Ligestilling handler om at have lige muligheder og rettigheder – og ja, pligter! Og vi er selvfølgelig stillet lige, hvis mændene pludselig også får “pligt” til at tage barsel, på samme måde, som kvinden har det i dag. Men var det ikke bedre, om vi gik efter at havde lige mulighed for at tilpasse sit familieliv efter behov, lyst, muligheder, evner, individuelt?

Jeg mener bestemt, vi skal stræbe efter ligestilling. Og den mener jeg godt kan opnås ad andre veje end at øremærke barsel til faderen. I dag er en del af barslen øremærket moderen – den øremærkning vil jeg langt hellere fjerne.

Konsekvensen af øremærkning er, at både mor og far skal holde barsel. Hvis en af forældrene af en eller anden grund ikke holder sin øremærkede barsel, så forsvinder den – og barnet skal i et pasningstilbud tidligere – hvis altså der kan findes en plads. Ikke just barnets tarv der vægtes her.

Parterne ved finanssektorens overenskomstaftale i 2002 valgte at sætte øget skub i mændenes barselsorlov ved at tilbyde 14 uger med fuld løn til de mandlige finansmedarbejdere. Det har øjensynligt virket, for mændenes forbrug af barselsorlov i finanssektoren steg med hele 65 procent i løbet af de første tre år, efter at ordningen blev indført. Noget kunne altså tyde på, at det ikke er lysten, der mangler – men den økonomiske mulighed.

Økonomien har en stor betydning for hvem der vælger at tage barsel. Kvindefag er generelt lavere lønnet end mandefag og derfor er det mere oplagt at moderen tager den største del af barslen, da familiens samlede nedgang i indtægt bliver mindst mulig.

En måde at komme ud over denne skævvridning kunne være at barselsdagpengene ikke blev udregnet ud fra den enkeltes indkomst, men ud fra husstandsindkomst – det gør vi jo på andre områder.

Jeg ønsker ikke, at en del af barslen skal øremærkes til faderen. Jeg vil hellere fokusere på de områder, der forhindre kvinder i at afgive barsel og mænd i at tage den. 

7 Comments to “Nej tak, til øremærket barsel”

 1. Louise W Sørensen siger:

  Linda gamle radigalning, lad os få nogle flere muslimer til landet og lad os så i fællesskab nakke de skide DF’ere!

 2. Louise W Sørensen siger:

  Hvem stemmer for, at vi mejer Pia K. ned med sko- eller stenkast?

 3. Louise W Sørensen siger:

  Linda i al fortrolighed, jeg ligger inde med 5 tons gødning i svinestalden, hva’ siger du, skal vi gøre kål på de racistiske DF’ere eller hva’?

 4. Louise W Sørensen siger:

  Linda, jeg tror godt vi kan lokke Stampe, Allerslev, Bay-Bundegård, Carsten-Nielsen, Jelved, Østergaard, Vestager og naturligvis Shansen med på lidt DF-bashing, hvad siger du, er du frisk?

 5. Louise W Sørensen siger:

  Kære radigale Linda, jeg ved godt du går ind for gruppe-eksaminer etc., hvilket vel ikke er så mærkeligt, når man tager et kig på din tegnsætning, når du skriver blogindlæg, eksempelvis på JydePotten:

  “Nej tak til øremærkning – vi skal istedet kigge på hvad det er der er de egentlige barriere – f.eks. økonomien. Bare fordi vi øremærker, så har vi jo ikke ændret på det forhold, der gør at nogle familier fordeler barsel på baggrund af økonomi. Dette kombineret med at jeg ikke er sikker på jeg forstår hvordan det kan være barnets tarv at vi som samfund bestemmer hvordan familien skal fordele barslen gør at jeg synes vi skal lade være at øremærke og istedet kigge på om ikke vi kan omlægge barselsdagpengene så de beregnes på baggrund af husstandsindkomst.”

  Puha, jeg kunne næsten ikke få vejret…..

  (tåbelige radigale tøsebarn)

 6. Louise W Sørensen siger:

  Jeg vil rigtig gerne høre din mening – skriv en kommentar

  - skriver den radigale Linda, måske hun skulle prøve at google mordet på den blonde svenske Elin Krantz og spørge sig selv, hvad er det mon for en fremtid hun anretter for sine egne børn og børnbørn, tåbelige og uforstandige radigale pigebarn????

 7. [...] desuden uddybende argumentation i dette indlæg fra maj. Lignende artikler Alternativer til kønskvoter Igen i går sad jeg pludselig midt i en [...]

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


+ 4 = 8