Linda Kristiansen
ganske radikal
Ni teser og lidt retorik = Ros

Dette indlæg er fyldt med ros.

Først til Mette Frederiksen for at levere de 9 teser:

1: Det enkelte menneskes frihed står over alt andet.
- udsatte børns behov skal vægtes højere end kulturelle normer
- den vigtigste frihedskamp er at bekæmpe negativ social arv

2: Pligter er vigtigere end rettigheder
- Flere skal yde mere, pligt kommer før ret.
- Enhver skal arbejde og forsøge sig selv, og ingen må forvente mere fra fællesskab end der er nødvendigt

3: Hvis vi afskaffer fattigdom, bliver hele samfundet rigere.
- Beskyttelsen af samfundets mest udsatte grupper skal stå over almindelig lovgivning

4: Velfærden skal hellere være fælles end privat
- Private tilbud må ikke favoriseres over offentlige tilbud

5: Der skal tjenes flere penge i Danmark
- Mere velfærd koster penge

6: Velfærdsstaten er ikke et mål i sig selv
- Hvad ikke kan stå, må falde
- Skatten på arbejde skal sænkes
- Boligreform skal gøre op med ghettoer
- Pensionsreform skal omfordele midler til gavn for de dårligst stillede pensionister

7: Et rent miljø er vigtigere end mere forbrug
- Fuldstændig økologisk landbrug

8: Danskerne skal først og fremmest være borgere – ikke kun forbrugere
- Et demokratisk samfund er også besværligt at bo i

9: Verden har behov for mere politik – ikke mindre
- Mere demokrati og et styrket af FN

 

Og dernæst til Margrethe Vestager for at få sat fokus på VORES politik. Jeg har været en smule kritisk overfor retoriken i forhold til SF – jeg synes den var for meget pegen fingre og for lidt fremføren af vores egen politik.

Nu har hun sendt følgende pressemeddelelse ud – og se lige alle de gange, der står VI og RADIKALE VENSTRE – dejligt :-)

“Herligt med en prioriteringsdebat til fordel for mere socialt ansvar,” siger Radikale Venstres gruppeformand Margrethe Vestager i forbindelse med Socialdemokraternes socialordfører Mette Frederiksens ni teser. “Mette Frederiksens udspil er interessant. At pligter er vigtigere end rettigheder viser, at Socialdemokraterne vil være med til at prioritere og dermed sætte indsatsen for de udsatte i vores samfund øverst på dagsordenen. Netop social ansvarlighed og en indsats for de svageste i vores samfund er mærkesager for Radikale Venstre, derfor arbejder vi også på en Social 2015-plan, der skal prioritere indsatsen for de udsatte børn, dem på kanten af arbejdsmarkedet og de udviklingshæmmede, før vi deler flere velfærdsudgaver ud til dem, der har rigeligt i forvejen,” siger Margrethe Vestager.Også Mette Frederiksens forslag om et endnu mere økologisk landbrug og en tilkendegivelse af behovet for en omlægning af den høje danske skat hilser Margrethe Vestager velkommen:
Radikale Venstre lancerede sidste år en helt ny grøn skattemodel, hvor vi vil lette skatten på arbejde og istedet beskatte forurening, fordi det er nødvendigt, hvis vi vil sikre den arbejdskraft, der skal til for at garantere vores velfærd fremover og samtidig fremtidssikre vores miljø,” udtaler Margrethe Vestager og fortsætter:
Vi vil også gerne tilgodese de fattigste pensionister. Vi har adskillige gange stillet forslag om at afskaffe aldersbetingede ydelser, som mimrekort og lignende, og i stedet give de dårligst stillede pensionister et særskilt tillæg. Det er social ansvarlighed, og måske kan vi nu få Socialdemokraterne med på den idé.”

Yderligere information: Margrethe Vestager, via 3337 4782

Det er også særdeles dejligt at kunne læse at vi nu begynder at kunne samle os lidt her i oppositionen.

Så alt i alt – dejlig søndag :-) 

Leave a Comment to “Ni teser og lidt retorik = Ros”

 1. Forleden sad jeg og tænkte lidt over rettigheder kontra pligter – og jeg kom til at tænke på denne artikel, som jeg så tilfældigvis nu kan læse at de ni teser er bygget op over – jeg synes nok der var en sammenhæng :-)
  Og jeg synes det er et super initiav.

 2. Niels Hansen siger:

  Som liberal er jeg naturligvis begejstret for tesen om at “Det enkelte menneskes frihed står over alt andet.”

  Problemet er bare at både de demokratiske socialister (socialdemokraterne) og alle øvrige socialister iøvrigt aldrig har forstået, at en helt afgørende forudsætning for personlig frihed er økonomisk frihed. Der er jo ikke meget ved at have personlig frihed, hvis man ikke har penge til at udnytte denne frihed fordi voldsmonopolet (staten) tvinger en til at aflevere en stor del af ens indtægt.

  En markant nedsættelse af skatterne er således en absolut forudsætning for at borgerne kan opleve ægte personlig frihed. Det har socialdemokraterne ikke fattet og deres snak om personlig frihed må derfor betegnes som en slags “new-speak” uden reel substans.

 3. Der er jo ikke så mange detaljer, men punkt 6 er da et skridt på vejen – håber jeg :-)

 4. [...] som ellers er en af de politikere, jeg oftest er enig med, er nærmest begejstret på sin ellers glimrende blog. Og SF’erne er selvfølgelig glade for populismen (samtidig med at de måske ærgrer sig lidt [...]

 5. Hej Erik
  Først tak for et indlæg, der går lidt i dybden – det er altid dejligt.
  Og også fordi du beskriver min blog som glimrende – det kan man da kun blive smigret af :-)

  Vedr. de ni teser:
  Min begejstring består hovedsagligt i at socialdemokratiet nu ikke længere kun snakker velfærd og rettigheder. Jeg synes det var et positivt skridt de tre unge socialdemokrater tog, da de skrev om de 29 velfærdspligter – og jeg ser det som et skridt i den rigtige retning at S fortsætter tanken. Ingen tvivl om, at der skal arbejdes med indhold, men jeg mener det er korrekt at anerkende og rose skridtet i den rigtige retning.
  Jeg er til dels også enig i din kommentar vedr. tese 2. Jeg mener dog du gør en fejl ved at sætte det op så skarpt: Offentlig overfor individ. Som jeg ser det handler det om at vi som individer også har et ansvar (jeg foretrækker dette ord frem for pligter – har endnu ikke helt selv forstået hvorfor). Om ansvaret lige frem er vigtigere eller bare lige så vigtigt, tjah. Men i hvert tilfælde så mener jeg der følger ansvar med rettigheder. Vi har ytringsfrihed, dermed mener jeg også, der følger det ansvar der hedder respekt for hinanden med. Hvis en rettighed skal have værdi, så skal der værnes om den og den skal ikke tages for givet. Jeg mener ikke at tese 2 er i modsætning til tese 1 – det handler om balance og ikke et enten eller. Man kan måske kalde det ”frihed under ansvar”.
  Og videre til håndhævningen – det handler jo ikke om lov, det handler om at få os til at tænke lidt over hvordan vi egentlig behandler hinanden og vores samfund. Der har været snakket meget om hvorvidt opdragelse var forældrenes ansvar og/eller skolens. I min verden er der ingen tvivl, men det at nogen er i tvivl gør det vigtigt at få det debatteret (– måske er min overbevisning ikke den rigtige). Vi kan blive ganske enige om at politikere ikke skal være moralske dommere, men politikere skal heller ikke bare være julemænd – balancen igen. Jeg mener ikke de her pligter skal håndhæves i lovens forstand – det er faktisk en smule absurd – men jeg synes det er ekstremt vigtigt at få sat dem til debat. Få gjort folk opmærksomme på at DK ikke bare er et rettighedssamfund, men et samfund som er stærkt og godt (hvis man mener det – jeg gør) fordi vi udviser respekt, tillid og ansvar for hinanden og samfundet.

  Og så vil jeg afslutningsvis sige at jeg er fuldstændig enig i din betragtning vedr. demokratiet:
  ”vi må passe på med ikke at gøre demokratiet til et mål i sig selv. Når vi gør det, ophører demokratiet nemlig med at være til diskussion, og dermed ophører det med at være demokratisk.”

  Glæder mig meget til at følge din blog :-)

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


− 6 = 3