Linda Kristiansen
ganske radikal
Softwarepatenter – bare et spørgsmål

Jeg har nu flere gange fået at vide at det fremgår helt tydeligt af den europæiske patentkonvention, at der ikke kan udstedes patent på opfindelser, der alene udgør software.

Kære alle politikere, der gerne vil have en patentdomstol – kan I ikke lige smide mig et link til det sted det helt tydeligt fremgår, så jeg ikke behøver læse det hele… 

10 Comments to “Softwarepatenter – bare et spørgsmål”

 1. Det er ikke konventionen men praksis som ses som problemet, fordi i konventionen står:

  “Article 52

  Patentable inventions

  (1) European patents shall be granted for any inventions which are susceptible of industrial application, which are new and which involve an inventive step.

  (2) The following in particular shall not be regarded as inventions within the meaning of paragraph 1:

  (c) schemes, rules and methods for performing mental acts, playing games or doing business, and programs for computers;”
  http://www.epo.org/law-practice/legal-texts/html/epc/1973/e/ar52.html

 2. Tusind tak :-)
  Kan du uddybe problematikken med praksis, for det ser jo umiddelbart klart ud, sådan som det står her?

 3. Netop, det er klart som det står.

  Problemet er at der er blevet udstedt software patenter indenfor EU og i f.eks. Tyskland. Jeg lavede et forslag til resolution til Radikales landsmøde om problematikken: http://www.karenmelchior.eu/software-skal-beskyttes-ophavsretligt-ikke-af-patenter/

  Vi skal have gjort klart, at man ønsker at konventionens ord overholdes og at en praksis, som er i modstrid med konventionen ikke er acceptabel. Hvordan er hvor det bliver lidt mere kompliceret.

  Hvis du ser dette eksempel, kan du se en del af de patenter, som man man møder på en alm. webshop: http://webshop.ffii.org/ er patenterede.

  IT-politisk forening har lavet en lang forklaring: http://www.itpol.dk/notater/enhedspatent-og-softwarepatenter-erhvervsudvalg-jan13

 4. Første årsmøde i flere år jeg ikke deltager på og så kommer denne fantastiske resolution op… Hvordan gik det med den?
  Jeg er selv medlem af IT-pol og har forsøgt at præsentere de IT-poltiske ordfører fra forskellige partier for Oles eksempler. Desværre uden den helt store gennemslagskraft.

  Når nu debatterne snart skal stå, så tænker jeg at vi skal argumentere med at vi som sådan ikke er imod en patentdomstol, men at vi er imod at software ikke er defineret mere specifikt, så vi sikrer at praksis og intention hænger sammen.

  Egentlig er det jo lidt skræmmende at politikerne nægter at ændre denne lille detalje, så kunne de have undgået meget postyr…

 5. Øv, og ellers kunne vi have mødtes :) Det var mit første landsmøde. Jeg stiller op til Europa Parlamentet og bl.a. derfor er jeg meget optaget af debatten om software og patenter.

  Resolution blev indstillet til vedtagelse uden debat af Hovedbestyrelsen i ændret form, så den endte med at se sådan her ud:

  Beskyttelse af softwarerettigheder
  Radikale Venstre støtter Danmarks tiltrædelse til det europæiske patentsamarbejde, da det vil give væsentlige fordele for dansk erhvervsliv. En af fordelene ved et forpligtende europæisk samarbejde er en harmonisering på tværs af medlemslandene for rettighedsbeskyttelse, herunder sikring af, at software fortsat ikke kan patenteres, men skal beskyttes ved hjælp af ophavsretten.

  http://radikale.dk/public/upload/Vedtagneresolutioner2013.pdf

 6. Rune Schjellerup Philosof siger:

  Det ser jo helt håbløst ud.
  Karen Melchior: Du har fået vedtaget den resolution (linket virker ikke), men det er så absolut ikke det der står på partiets side om patentdomstolen.
  http://ep-valg.radikale.dk/content/patentdomstol

  Det er jo helt forkert på den side:
  1. Det er ikke EUs patentdomstol, desværre, for så ville EU parlamentet have noget at sige omkring patentreglerne.
  2. Morten Helveg kan faktisk ikke komme i tanke om en eneste dårlig ting ved at tilslutte sig patentdomstolen.
  3. Man kan ikke tage softwarepatenter, hverken nu eller i fremtiden.

  Hvordan kan man skrive sådan noget, når man har vedtaget en helt anden resolution til landsmødet?

  Det må da være vildt frustrerende for dig Karen Melchior.

 7. ja, det er en frustrerende debat at være med i, fordi der er mange problemer med den måde, som vores patentsystem fungerer på. MEN jeg mener stadig, at et dansk nej ikke vil være med til at ændre det.

  Der står dog “den europæiske patentdomstol” på siden og ikke EU-domstol.

  vedr. 3. der menes nok softwarepatenter “som sådan” “as such”

 8. Rune Schjellerup Philosof siger:

  Jeg blev lidt klogere på termerne i løbet af aftenen.
  Det er åbentbart EU-patent, og Europa patentdomstol, som du skriver.
  Betyder det så at patentreglerne bestemmes af EU-parlamentet?

  Softwarepatenter “som sådan” er der udstedt rigeligt af.
  Jeg har fx læst http://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?DB=EPODOC&II=0&ND=3&adjacent=true&locale=en_EP&FT=D&date=19971119&CC=EP&NR=0807891A1&KC=A1 og den indeholder ikke andet end almindelige computere, software og internettet.
  Hvis “som sådan” betyder at man bare skal nævne at det beskrevne software kræver et stykke hardware, fx en computer, så er begrænsningen ligegyldig.

 9. Rune Schjellerup Philosof siger:

  Der er næsten ingen gavn af at gå med i patentdomstolen.
  For danske virksomheder betyder det at de er underlagt færre udenlandske patenter, og for danske virksomheder er det ikke et problem at de skal levere en dansk patentoversættelse for at deres patenter også gælder i Danmark.

  Så vent med at gå med i patentdomstolen i hvert fald indtil softwarepatent hullet er lukket.