Linda Kristiansen
ganske radikal
Stort tillykke til handicapkonventionen og handicappede

I dag er det to år siden at handicapkonventionen blev ratificeret her i Danmark. To år, hvor det ikke just er handicappedes rettigheder der har været prioriteret. I stedet har debatten gået på hvor dyre handicappede egentlig er og vi har set at handicapområdet er blevet beskåret gang på gang, fordi kommunerne skal spare.

Det triste er bare at mange af disse besparelser bliver rigtig dyre på lang sigt. F.eks. er der lavet en undersøgelse der viser, at blinde der er blevet enkeltintegreret i folkeskolen er dårligere integreret på uddannelsesinstitutioner og på arbejdsmarkedet end de som har været på specialskole. Og noget tyder på at det ikke kun er på blindeområdet at enkeltintegration ikke har været den ultimative løsning.

Personligt tror jeg, vi skal væk fra at tænke enten eller. Vi skal væk fra at tro, at hvad der er godt for én er godt for alle. Nogle vil have bedst af enkeltintegration, andre af specialskole og andre igen af et mix. Vi skal kigge på den enkelte, tage udgangspunkt i hans eller hendes behov. På den måde tror jeg, vi vil opleve at langt færre handicappede vil blive placeret på en førtidspension.

Jeg har ikke mødt en eneste person, med eller uden handicap, der ikke havde værdi. Men jeg har desværre mødt mange som ikke fik lov at udnytte deres værdi. En af de nærmeste dage vil der her på siden komme en historie om en pige, der kæmper for en god uddannelse tilpasset hende.

Selvom jeg kunne ønske at situationen for handicappede så meget anderledes ud i dag, så er der dog også grund til at fejre konventionen.

På de to år er der sket en enorm bevægelse blandt handicappede selv. Jeg kan ikke mindes tidligere, at handicappede i den grad selv har taget til genmæle, selv taget kampen op. Nok kan vi sætte mange spørgsmålstegn ved om konventionen overholdes, men en ting er sikkert og vist: Den giver handicappede ballast. En ballast som kan mærkes på en øget selvbevidsthed og selvtillid.

Så herfra skal lyde et kæmpe tillykke til handicapkonventionen og til alle handicappede. 

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


− 3 = 1