Linda Kristiansen
ganske radikal
Tale til sommerfest i Ringsted 2006

Jeg havde først lavet en tale med nogle meget konkrete ting jeg gerne vil arbejde for. Den handlede om forebyggelse og sundhedsfremme som I jo har hørt mig snakke om før, den handlede også om børns vilkår og om at de ældre skal have det bedre. Men min datter fik mig til at ændre den tale. Hun spurgte mig hvorfor der er krig nogle steder. Ikke jordens nemmeste spørgsmål når man er ved at putte – men meget vigtigt! Vi fik en snak om hvordan man kunne blive uenig om hvad man skulle lege nede i børnehaven og at det er vigtigt at man respektere hinanden.

Efter noget tid kom hun og sagde, at vi havde det rigtig godt og at alle dem der var der hvor der faldt bomber gerne måtte komme her for der var sikkert.

Derfor vil jeg i dag snakke om respekt. Jeg mener nemlig at respekt er basisingrediensen i et godt samfund.

Nogle gange ville jeg ønske at det var sådanne tanker som Sofies, der styrede vores samfund. Men det er det desværre ikke. Vi er styret af økonomi. Vi burde være styret af respekt for hinanden.

Når en kommune skærer ned på servicen for børn, ældre og andre bløde områder – så er jeg sikker på at det ikke er et ønske der har været. Folk vælger ikke at blive politikere for at kunne skabe dårligere vilkår for andre. Sådanne beslutninger kan kun tages fordi man bliver presset. Presset på økonomien.

Drop skattestoppet, sæt kommunernes vækstramme op, øs lidt ud af de 45 mia. der var i overskud i statskassen sidste år. Kommunerne skal ikke styres strammere som der stod på forsiden af Politiken i går. Kommunernes selvstyre skal respekteres. Kommunalpolitikerne er ikke bare en flok respektløse personer, der sidder og skærer ned fordi de synes det er sjovt. De skærer ned fordi de ikke har andre muligheder. Drop skattestoppet!

Vi er i gang med en kæmpe reform, hvor systemet skal tættere på borgerne, kommunerne skal forbedre servicen og får flere ansvarsområder. Men med en vækstramme på kun 0,5 % bakkes der så op om denne reform? Vises denne reform respekt? Nej.

Jeg respektere det kommunale selvstyre, men respekt vises ikke kun gennem ord. Respekt vises også gennem økonomiske midler. Jeg tror at viljen til at vise respekt allerede er der. Betingelserne for det har bare ikke fulgt med.

Økonomisk ansvarlighed er vigtig. Og noget vi radikale er kendt for. Samtidig er vi også kendt for at huske mennesket. Når kommunerne skal styres strammere, for hvis skyld er det så? Er det for de mennesker der ikke får skiftet sengetøj i flere uger, er det for den hjemmehjælper, der er ved at gå ned med stress eller er det for at vi kan bevare et skattestop! Hvad er det der vises respekt for? Mennesket eller økonomien?

Det er alt for sjældent for børnenes, for de unges, for kvindernes, for mændenes, for fremtidens eller for fællesskabets skyld. Det kan godt være at man siger noget andet, men i virkeligheden så er det der styrer lige for tiden markedet og kapitalen.

Det er for økonomiens skyld, når skattestoppet bevirker at vores skoler og børnehaver ikke vedligeholdes, selvom børnefamilierne får flere penge.

Det er også for økonomiens skyld når uddannelsespolitikken har ændret sig så tekniske skoler, gymnasier og handelsskoler skal bruge tid på indbyrdes konkurrence, skal slås om færre midler og ikke har overskud til udvikling og visioner.

Det er også for økonomiens skyld når SU’en skal skæres og når unge skal piskes igennem uddannelsessystemet meget hurtigere, selvom det ikke giver højere kvalitet.

Hvis vi vil noget med vores samfund, hvis vi vil noget med vores børn, vores unge, vores arbejdsstyrke, de ældre, miljøet og hinanden. Hvis vi vil en bedre verden så skal vi til at gøre tingene for vores børns skyld, for vores nabos skyld, for menneskers skyld, for den enkelte og for fællesskabets skyld, for velfærdens og for fremtidens skyld. Vi skal respektere hinanden. Ved at vise respekt skaber vi rammer der er gode, trygge og sikre at leve i.

Det jeg ønsker mig er et samfund som vil give mennesker, og ikke økonomien, højeste prioritet. Vi skal turde have visioner. Og visioner koster.

Vi skal gå ud og fortælle om et samfund med god, respektfuld ældrepleje, med en fantastisk børnehave, hvor børnene lærer hvad det vil sige at have det godt og behandle hinanden ordentligt, hjemmehjælperen skal kunne fortælle om sit arbejde med faglig stolthed og have tid til at badningen af den ældre ikke bliver noget der skal klares på samlebåndsmanere. Vi skal respektere os selv og hinanden.

Vi skal fortælle om et samfund hvor alle har muligheder, vi skal fortælle om det samfund, der også tænker på, hvordan de næste generationer skal klare sig.

Hvis vi behandler hinanden med respekt, hvis vi tør sætte nogle høje standarter, hvis vi tør sætte økonomien lidt på spidsen en sjælden gang (ikke sætte den over styr) – så tror jeg vi kan få et samfund hvor alle har lyst til at deltage, alle har lyst til at dele og alle kan se det fornuftige i at alle har det godt, ikke kun os selv. Og alle kan se at det er vigtigt at tjene og betale til bevarelse af dette samfund. Og forhåbentlig vil flere turde tænke som Sofie, der tilbyder tryghed til dem der har brug for det!

I torsdags læste jeg folketingsgruppens udspil: ”Børn for alt i verden”. Det er ti fantastiske forslag, der respekterer børn som børn. Jeg har kopieret det så I alle har muligheden for at læse det, for det fortjener at blive læst. Her er ti konkrete, klare og gode forslag, der fortæller hvordan vi kan gøre noget for menneskers skyld. Det koster, men jeg mener det er alle pengene værd.

Nu har jeg snakket en masse om respekt, men det betyder ikke at jeg ikke vil snakke konkret politik. Kom hen og få en snak, send mig en mail, eller ring. Jeg vil meget gerne have forslag til konkrete politiske tiltag som jeg kan arbejde med. 

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


− 6 = 1

Categories: Taler
Tags:,