Linda Kristiansen
ganske radikal
Yes – Radikale Venstre ønsker en anerkendelse af dansk tegnsprog

Er rigtig glad for at kunne fortælle, at det Radikale Landsmøde i dag med overvældende flertal har vedtaget at vi ønsker en anerkendelse af dansk tegnsprog :-)

Her er min tale:

I mange år har Radikale Venstre ønsket en anerkendelse af Dansk Tegnsprog – nu har vi muligheden for at realisere ønsket.

Jeg er flere gange blevet spurgt ind til hvad en anerkendelse konkret betyder og om der er bundet økonomi op på det.

En anerkendelse behøver ikke have økonomiske konsekvenser! Jo, der er steder hvor der godt kunne kastes penge efter området – f.eks. er der lige nu døve, der er blevet optaget på en uddannelse, men som desværre ikke kan starte, fordi der mangler tolk. Og der er døve, som ikke kan deltage i demokratiet på samme måde som os, der sidder her i dag, fordi de kun har 7 tolketimer til privat brug årligt.

Men da jeg talte med Danske Døves Landsforbund om denne resolution, så var det enormt vigtigt for dem at påpege, at det ikke handler om økonomi, men om den værdi der er i at blive anerkendt og respekteret.

Og i Det Radikale Venstre har vi tradition for at sætte anerkendelse og respekt højt. Vi argumenterer for ramadanmiddag på Christiansborg, vi deltager i Eid-fest, vi går med i Copenhagen Pride – fordi vi ved hvilken betydning det har for mennesker at nogen anerkender dem.

Tegnsprog er basis for døves identitet. Jeg har arbejdet med forskellige handicapgrupper, men ingen gruppe har haft bundet deres identitet så meget op på deres handicap, som døve. Tegnsprog er deres modersmål. Tænk på hvor stor betydning dansk har for os? Tænk på det sammenhold vores sprog skaber. Det er ikke anderledes for tegnsprog.

Tegnsprog er et sprog – ikke blot et hjælpemiddel. Det er en del af døves identitet. Og den vil jeg gerne være med til at anerkende. Fuldstændig lige som alle andre nordiske lande og rigtig mange andre lande har anerkendt deres lands tegnsprog.

Jeg håber at I vil bakke op om denne resolution, for det handler ikke om økonomi, det handler om anerkendelse, respekt og identitet!

 

Jeg vil rigtig gerne høre din mening - skriv en kommentar


9 − = 6